fredag 15 maj 2009
Pasta med sauterad spenat och ugnsbakade cocktailtomater
Använd inte för små tomater, de ska gärna vara ca 4 cm i diameter, annars blir de alltför mosiga i ugnen.
Stora cocktailtomater
Kallpressad rapsolja
Den vita delen av en späd purjolök
Vitlök
Späd färsk spenat
Salt
Svartpeppar
Strösocker
Sätt ugnen på 160 grader. Lägg de hela tomaterna i en form och baka dem i ca 15-20 minuter. De ska inte bli mosiga utan fortfarande hålla ihop hyfsat bra.
Värm under tiden olja på ganska låg värme i en kastrull eller stekpanna. Skiva purjo och vitlök och fräs dem i oljan några minuter. Skölj under tiden spenaten noga och låt den rinna av. Lägg den i oljan och sautera under lock till spenaten börjar mjukna men fortfarande har lite tuggmotstånd. Skär upp de varma tomaterna och blanda dem och tomatsaften med spenaten. Smaksätt med salt, peppar och en liten aning socker. Servera med pasta.
torsdag 7 maj 2009
Bönpastej med apelsin och maskros
Det var dags att hitta på ett nytt brödpålägg och med tanke på att maskrosblad är det jag ätit allra oftast på sistone ville jag förstås prova att använda dem. Pastejen baserades på bönor och istället för vatten eller kokspad använde jag nypressad apelsinsaft som vätska. Det blev alldeles utmärkt! Bra konsistens och en fin smak som trivs bra tillsammans med bönorna. Rosmarin går mycket bra ihop med såväl bönor som apelsin så därför kryddade jag med det.
Kokta kidney- och/eller pintobönor
Maskrosblad
Vitlök
Nypressad apelsinsaft
Rosmarin
Salt
Svartpeppar
Kör bönorna till en grov puré i en matberedare. Skölj bladen, låt dem rinna av och hacka dem grovt. Blanda ned bladen samt grovt hackad vitlök och mixa igen. Tillsätt apelsinsaft och kryddor och mixa till en slätare pastej.
onsdag 6 maj 2009
Linssoppa med ugnsbakade citrusfrukter
Det här är ett experiment som blev mycket lyckat, och resultatet av ugnsbakningen blev precis som jag hoppades att frukterna blev mildare, sötare och väldigt aromatiska! Soppan smaksattes med kryddor som passar utmärkt ihop med apelsin, och det blev en lite indisk känsla över det hela, fast utan heta kryddor.
Det går lika bra att mixa soppan slät som att låta bli, eftersom grönsakerna är rivna blir det knappast några bitar ändå.
2 apelsiner
1 lime
Neutral olja
2 små gula lökar eller en stor
2 vitlöksklyftor
1-2 mjöliga potatisar
2 små morötter
½ zucchini
Färsk ingefära
2 ½ dl röda linser
2 gröna kardemummakapslar
½ tsk hel spiskummin
1 krm hel koriander
Några hela svartpepparkorn
Salt
Värm ugnen till 150 grader.
Halvera frukterna, lägg dem med snittytan nedåt i ett ugnssäker form och baka dem i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut limen och låt eventuellt apelsinerna bakas en liten stund till. Låt frukterna svalna.
Finhacka löken och fräs den i oljan på ganska svag värme i några minuter. Tillsätt finhackad vitlök och grovriven potatis och fräs någon minut till. Finriv morötter, zucchini och ingefära och tillsätt dem. Blanda ned linser efter ytterligare en minut, häll på vatten och koka upp. Sänk värmen och låt soppan sjuda tills linserna är klara.
Rosta under tiden de hela kryddorna i en torr stekpanna tills de doftar starkt. Mortla dem, plocka bort kardemummaskalen och blanda ned kryddorna i soppan.
Pressa ut fruktsaften genom en sil ned i en skål (så det är lätt att ta bort eventuella kärnor) och rör ned den i soppan när linserna är kokta och potatisen mer eller mindre upplöst. Sjud några minuter till, smaka av med salt och servera.
måndag 4 maj 2009
Lök- och maskrospaj
Bladens smak efter tillagning påminde om mangold.
Pajdeg:
2 dl dinkelsikt
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl neutral olja
3-4 msk kallt vatten
Fyllning:
Olivolja
3-4 gula lökar
Maskrosblad
Vitlök
Kokta svarta bönor
Salt
Svartpeppar
Värm ugnen till 180 grader.
Blanda mjölerna med saltet. Tillsätt olja och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en form (jag använder en som är 28 cm i diameter) och förgrädda pajskalet i 15 minuter.
Värm under tiden olivolja i en stor panna på medelsvag värme. Strimla lökarna och sautera dem tills de börjar mjukna. Skölj maskrosbladen noga, låt dem rinna av och grovhacka dem. Skiva vitlöksklyftorna. Blanda ned vitlöken i pannan, samt en näve blad åt gången så att de snabbt mjuknar och minskar i volym.
Mosa bönorna slarvigt och vänd ned dem i fyllningen. Salta och peppra.
Ta ut pajskalet, lägg i fyllningen och grädda i ca 30 minuter.
lördag 2 maj 2009
Maskroswok
Ingredienserna går naturligtvis att variera, det här är de jag tog just idag.
Maskrosblad
Gul lök
Vitlök
Färsk ingefära
Morot
Zucchini
Solrosolja
Lime
Salt
Svartpeppar
Sesamfrön
Skölj maskrosbladen väl, låt dem rinna av och hacka dem grovt. Strimla löken, skiva vitlöken, riv ingefäran. Hyvla morot och zucchini i tunna strimlor med hjälp av en potatisskalare.
Hetta upp oljan i en wok eller stor stekpanna. Lägg i löken och stek under omrörning någon minut. Tillsätt vitlök och ingefära, och 30 sekunder senare morot, zucchini och maskrosblad. Stek under konstant omrörning ett par minuter och pressa sedan ned limesaft. Salta och peppra.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelhög värme under omrörning tills de fått färg.
Servera woken med ris, bulgur eller annat spannmål och strö över sesamfröna.
fredag 1 maj 2009
Sesammarinerad maskrossallad
Ta riktigt många blad, för de krymper rejält vid tillagning!
Maskrosblad
Kallpressad rapsolja
Ev en skvätt rostad sesamolja
Äppelcidervinäger
Salt
Svartpeppar
Sött paprikapulver
Eventuellt vitlök
Sesamfrön
Skölj bladen noga och ångkoka dem ett par minuter så de mjuknar. Låt dem rinna av väl och lägg dem i en skål.
Blanda olja, vinäger och kryddor och häll det över bladen. Finhacka vitlöken om den används och tillsätt den. Värm upp en torr stekpanna på medelhög värme och rosta sesamfröna kraftigt. Var nog med att de inte bränns vid. Blanda fröna med bladen och låt stå en stund innan servering.