söndag 28 september 2008

Orange-svart rotfruktssoppa

Jag tycker om färggrann mat, och kontrasterande färger. Den här soppan är ett praktexempel på bådadera.
Jag hade gott om rotfrukter hemma, och de passar förstås alltid utmärkt i en soppa. Jag föredrar oftast att mixa mina rotfruktssoppor så att de blir krämiga och smakerna blandas med varandra.
Det går självfallet att använda vit eller röd quinoa istället för svart, men då går du miste om den vackra visuella effekten.
En kallpressad olja är utmärkt som såväl smaksättare som garnering.
Mängderna är de jag använde, men det går givetvis utmärkt att öka eller minska dem efter behov.

1½ dl svart quinoa
Rapsolja
1 stor gul lök
Paprikapulver
Spiskummin
1 sötpotatis
3 potatisar
3 morötter
2 vitlöksklyftor
Färsk timjan
1½ dl röda linser
Salt
Svartpeppar
Färsk basilika
Kallpressad rapsolja eller olivolja, gärna smaksatt med citronKoka quinoa enligt anvisning på förpackningen och sätt den åt sidan.
Värm lite rapsolja på medelvärme i en stor kastrull. Skala och hacka löken grovt och fräs den ett par minuter tillsammans med paprikapulver och spiskummin. Skala sötpotatisen och potatisarna, och skär dem i grova bitar och lägg i dem. Låt dem fräsa en minut och häll sedan på vatten. Låt koka under lock 10-15 minuter. Skiva morötterna och grovhacka vitlöken, och blanda i dem tillsammans med timjan och linser. Koka utan lock ca 10 minuter till. Häll upp soppan i en matberedare och mixa den slät (gör det i flera omgångar om inte allt ryms i behållaren). Häll tillbaka soppan i kastrullen och smaka av med salt och peppar. Blanda ned strimlad basilika samt den kokta quinoan (eller servera den separat i en skål). Späd eventuellt soppan med vatten om det behövs. Häll upp den i skålar och ringla lite citronolja över varje portion.

1 kommentar:

  1. Verkar vara en utomordentligt spännande soppa. Färg är alltid bra!Tack för läget att införskaffa svart quinoa, har hittills bara testat vanlig och röd.
    Och hälsa gärna på hos den alldeles färska veganmatbloggen http://veganbidraget.blogspot.com som veckogammal tar sina första stapplande steg. Väl mött!

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin