måndag 8 september 2008

Banankaka med choklad, bär och peppar

UPPDATERING igen: Jag har nu för varje gång jag bakat den här kakan lagt till fler och fler ingredienser, så många att det nu är bäst att helt enkelt skriva ett nytt recept.

Jag har haft en hel del frukt hemma de senaste dagarna, och ett utmärkt sätt att äta den på är förstås i fruktkakor. Igår blev det en banankaka, och för att lyxa till den blandade jag i choklad och jordgubbar i kakan. Otroligt gott! Det borde passa utmärkt att kombinera eller ersätta jordgubbarna med hallon. Kakan borde också passa perfekt som tårta, garnerad med vispad grädde och färska frukter eller bär. Men i morse visade kakan att den även passar utmärkt som frukost...

4,5 dl vetemjöl
1 dl fullkornsdinkelmjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl farinsocker
1 msk kokosflingor
2 tsk färsk riven ingefära
3 stora, väl mogna eller övermogna bananer
50 g mörk choklad
Några frysta jordgubbar och/eller hallon
3,5 dl sojamjölk
1 dl rapsolja
Olja till formen

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Riv ingefäran, och mosa bananerna helt och hållet på ett fat. Grovhacka chokladen och jordgubbarna (använder du hallon så låt dem vara hela). Lägg allt detta i bunken och blanda försiktigt. Rör ihop mjölk och olja i en skål och blanda det väl med övriga ingredienser.
Smörj en form och häll i smeten. Grädda i ca 30 minuter. Ät gärna kakan varm så att chokladen fortfarande är halvsmält!

Det kan mycket väl hända att jag bakar fler banankakor inom de närmaste dagarna. Har ni några förslag på smaksättningar?

UPPDATERING: Jag klurade som vanligt på intressanta smakkombinationer och kom på en smak som passar perfekt med såväl banan, jordgubbar och ingefära som med många choklader: svartpeppar!! Så ikväll när jag bakade kakan för jag vet inte vilken gång i ordningen tillsatte jag lite nymald peppar till de torra ingredienserna, och resultatet blev alldeles strålande gott! En redan utmärkt kaka blev ännu läckrare!

Jag mal alltid min peppar själv precis innan användning, och tycker att en pepparkvarn är ett av de viktigaste redskapen i köket. I det här receptet är det dock oerhört viktigt att använda helt nymald peppar, jag tror knappast att det skulle bli det minsta lyckat att använda peppar som köpts färdigmald.

2 kommentarer:

  1. Åh så god den lät!! Och nyttig också! den måste jag prova! Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  2. Oj, den låter riktigt god! Ska nog överraska Johnny nån dag med en good kaka :D

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin