fredag 21 september 2012

Hjälp mig starta veganskt matföretag!

En del av er känner redan till att jag planerar att starta eget företag för att främja och sprida vegansk mat. Nu behöver jag er hjälp.

Min affärsidé är att som konsult hjälpa restauranger, caféer, hotell, konferensanläggningar och andra offentliga serveringar att införa ett vegansk utbud i sin meny eller bredda ett redan befintligt. Jag har pratat med så många veganer som blivit serverade undermåliga måltider, ibland bara några få grönsaker som lagts upp på ett tjusigt sätt. Inte mättande, inte näringsrikt och inte varierat. Personer som varit på konferens har blivit serverade samma rätt tre dagar i följd för att den var det enda veganska som kocken lyckades komma på.

Jag vill att vi inte i allra bästa fall ska hitta en vegansk rätt på menyn och bli överlyckliga för det (oavsett rättens kvalitet), utan att vi ska kunna välja mellan flera olika typer av rätter, och vi ska inte behöva leta och planera vår resa eller vår dag utifrån att vi måste hitta någon av de få restauranger/hotell etc som serverar veganskt.  
Mitt mål är att vi ska kunna äta bra vegansk mat var som helst.

Detta kommer givetvis inte gynna enbart veganer utan även vegetarianer, laktosintoleranta, de som är allergiska mot mjölkprotein, ägg eller andra animalier, och alla som helt enkelt känner för att äta veganskt just då. Dessutom ännu fler, för när en grupp människor ska äta tillsammans går de förstås helst till ett ställe där alla i gruppen kan få bra mat, och om ett ställe inte serverar t ex vegansk mat går det miste om hela gruppen som gäster.

Arbetet ska jag göra dels genom att skräddarsy recept eller hela menyer till kunderna utifrån vilken inriktning (t ex ett visst geografiskt kök) som just deras restaurang har, men också genom att utbilda personalen genom att hålla en föreläsning/kurs där jag ingående berättar vad vegansk kost innebär, hur de går till väga för att laga bra rätter och vad de ska undvika.

Jag har förstås ett antal punkter som jag ska ta upp i en sådan föreläsning, men det kan hända att jag har förbisett något.
vad tycker just du ska ingå i föreläsningen? Skicka ett mail till vegologi @ gmail . com (utan mellanrum förstås) eller ett meddelande till Vegologis Facebook-sida!


Dessutom behöver jag er hjälp med en annan sak! Enbart här i Stockholm finns det tusentals restauranger och andra serveringar, och jag kan dessutom ta uppdrag praktiskt taget var som helt i landet. Alltså är det omöjligt för mig att har koll på alla ställen och det skulle ta enormt mycket tid för mig att kontakta vartenda ett och fråga om de är intresserade av att utöka sin kundkrets och därmed stå sig bättre i konkurrensen (vilket detta ju i högsta grad innebär). Därför behöver jag era tips!
Vilka ställen vill ni äta veganskt på, och tycker ni skulle behöva en sådan här tjänst?
Var har ni blivit serverade otillräckliga måltider eller inte kunnat äta något alls? Vilka ställen har bra intentioner men behöver hjälp på traven? Var skulle ni mer än gärna äta om de hade veganskt? Tipsa mig om dem, och tipsa gärna dem om att det här företaget är på gång!

På företagets kommande websida kommer jag lägga upp flyers försedda med kontaktuppgifter och kortfattad info om vilka tjänster jag erbjuder. Dessa flyers kommer vem som helst kunna skriva ut för att dela ut dem till personalen på restauranger och andra serveringar med en vänlig uppmaning att kontakta mig.

Ni kommer genom att sprida ordet vara oerhört viktiga för att det här företaget ska lyckas!
Tack!

4 kommentarer:

 1. Fantastisk idé! Jag är från Finland så jag kan inte hjälpa dig riktigt. Men älskar det faktum att någon faktskt kämpar för det här, keep up the good work!

  SvaraRadera
 2. Jättesmart idé! Det här är verkligen något som behövs, jag tycker att det är svårt nog att hitta varierade vegetariska måltider när jag äter ute...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, alla jag pratar med som är vego eller allergiker håller med om att detta verkligen behövs. Utbudet och kunskapen hos många anställda är verkligen under all kritik.

   Radera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin