tisdag 20 september 2011

Wokad kålrotsblast med nudlar, gurka och karamelliserad lök

I förrgår åt jag min nya älskling kålrotsblast för första gången. Smaken påminner lite grann om broccoli, så därifrån fick jag inspirationen till dagens mat. Broccoli, och även andra kålsorter, är vanliga i kinesiska kök, så därför blev det här en wokad rätt.
Blasten behöver tillagas men bör ha kvar ett ganska rejält tuggmotstånd. Både smaksättningen och övriga ingredienser är kinesiska klassiker: chili, ingefära och sesam samt nudlar (eller tagliatelle) och gurka. Dessutom ville jag ha en söt smakbrytning och lade till karamelliserad lök. 

Neutral olja
Gula lökar
Kålrotsblast (stjälkar och blad)
Nudlar eller tagliatelle
Sesamfrön
Färsk ingefära
Torkade chiliflagor
Svartpeppar
Salt
Sesamolja
Gurka

Värm oljan på medelsvag värme i en stor kastrull eller gryta. Skiva lökarna tunt och stek dem under lock tills de är karamelliserade. Rör om då och då.
Skär kålrotsstjälkarna i 6 cm långa bitar och strimla bladen. Ångkoka dem 10 minuter och låt dem rinna av väl. Koka pastan och låt även den rinna av. Rosta sesamfröna i en torr kastrull tills de får färg och låt dem svalna på ett fat.
Har du en wokpanna tillagar du resterande steg i den, fortsätt annars använda stekgrytan.
Höj stekvärmen när lökarna är karamelliserade och lägg i blasten, finhackad ingefära, kryddor och sesamolja. Woka under omrörning i 2-3 minuter. Rör den nudlar, sesamfrön och tärnad gurka, woka en minut till, och servera.

1 kommentar:

  1. Spännande! Jag har precis börjat äta blasten på rödbetor och känner mig helt klart redo att prova på ditt recept på kålrotsblast. :)

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin