måndag 3 januari 2011

Potatis- och tomatgryta med broccoli

Dags för kylskåpsrensning! Och precis som resultatet av sådana brukar bli, blev även denna rätt oerhört god!
Till tomatbasen som utgör grytans bas är det viktigt att använda en riktigt god tomatpuré, och en sådan har ju jag alltid hemma. Det är också viktigt att potatisen och broccolin inte blir helt färdigkokta i vattnet, utan de får tillagas klart i grytan.

Olivolja
Gul lök
Okryddad tomatpuré
Potatisar av fast sort
Färsk broccoli
Rödvinsvinäger
Morötter
Rosmarin
Kumminfrön
Paprikapulver
Salt
Svartpeppar
En nypa strösocker
Vita bönor, kokta
Nypressad citronsaft
Ev färsk persilja

Värm olja på medelvärme i en stor gryta och fräs hackad lök i den i 6-7 minuter. Lägg i några rejäla klickar tomatpuré, gärna över en dl, och rör ut den i oljan. Låt den sauteras ca 10 minuter, rör om då och då. Koka upp vatten i en kastrull under tiden och koka potatisarna i tills de är lite mjuka men inte helt klara. Skär broccolin i bitar och låt dem koka med under  de sista 3-4 minuterna. Låt dem rinna av och skär sedan potatisarna i stora bitar.
Häll en skvätt vinäger i tomatröran och låt den delvis koka in. Skala och skiva morötterna och blanda ned dem, alla kryddor och socker i grytan. Låt det puttra några minuter till och häll sedan på lite vatten. Låt såsen tjockna och tillsätt mer vatten om det behövs. Tomatsåsen kan gärna sjuda 40 minuter eller ännu längre. Rör till sist ned potatis, broccoli, bönor och citronsaft och låt det hela puttra till broccolin är al dente. Smaka av med mer citron och strö gärna hackad persilja över vid servering.

3 kommentarer:

  1. Tack för alla fina recept <3

    SvaraRadera
  2. Varsågod!
    Jag är glad att du tycker om dem, och att du berättar det! :)

    SvaraRadera
  3. Detta är ett måste, jag ska göra en liknande gryta och lägga upp receptet på min sida sen, med inpsiration från dig!

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin