lördagen den 1:e januari 2011

VIDEO : Chocolate chip cookies 8: Mandlar/vanilj/muscovado

Jag hoppas ni inte tröttnat på att äta kakor nu efter jul och nyår, för här är ett recept på fantastiskt goda chokladkakor! Det är ju ganska länge sedan jag lade upp ett cookie-recept senast, och det här har faktiskt varit på gång länge. Nu har jag äntligen fått den färdigredigerade videon som jag och en kompis spelade in redan i somras, så här kommer receptet! (Förresten, om ni också vill spela in matlagningsfilmer rekommenderar jag att inte göra det när inomhustemperaturen är närmare 30 grader och det är ännu varmare utomhus... Efter några timmar i ett kök med ugn och spis igång kändes det som om jag höll på att smälta bort...)

Ljust muscovadosocker har en smak som är ganska kola-aktig och passar oerhört bra ihop med vanilj och rostade mandlar. Till dessa kakor valde jag att använda en choklad med relativt låg kakaohalt, ca 55-60 % blir bra.




Ca 20 kakor

100 g mandlar
100 g mörk choklad 
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk äkta vaniljpulver
1 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl neutral (varmpressad) rapsolja
1 dl vatten eller sojamjölk

Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mandlarna på ett ugnssäkert fat och rosta dem i 8-10 minuter. Låt dem svalna på ett annat fat och hacka dem sedan grovt. Hacka även chokladen.
Sikta mjöl, kakao, bakpulver, salt och vaniljpulver ned i en bunke. Sikta muscovado- och strösocker ned i en annan bunke och blanda det med olja och vatten. Häll blandningen i de torra ingredienserna och blanda till en ganska fast smet. Vänd till slut ned hackade mandlar och choklad.
Forma till kakor med ca 4 cm diameter och lägg dem på plåtarna. Grädda en plåt i taget i ca 12 minuter. Låt svalna på galler.

6 kommentarer:

  1. Jisses vad smaskigt det låter!
    Hittar man sånt där muskavosocker på en vanlig affär?
    Sugen på att baka såna imorn.. hehe, eller helst nu! :P

    Kramar

    SvaraRadera
  2. Jadå, det sockret brukar finnas i vanliga affärer. Som sagt, ta den ljusa sorten, för den mörka smakar mer åt lakritshållet.
    Vaniljpulvret är ekologiskt och säljs i små glasburkar som finns i bakhyllan i ganska många matbutiker, och är vaniljfröna som finns inuti vaniljstänger som helt enkelt skrapats ur och lagts i en burk. Oerhört smidigt, och fast en burk kostar bortåt 40 kr blir det ju betydligt billigare än att använda vaniljstänger.

    Kramar!

    SvaraRadera
  3. Kul med video! Proffsigt :)

    SvaraRadera
  4. Tack Ellen!

    Det är mest ett test för att se hur det gick, det kändes väldigt ovant förstås men var kul att göra, och det är sjukt mycket mer jobb än man kan tro. Vi gjorde en till video vid samma tillfälle i somras (http://vegologi.blogspot.com/2010/07/video-farskpotatissallad-med-mangold.html) och jobbade oavbrutet i 4-5 timmar i ett stekhett kök. Det gick inte att gå ut och svalka sig heller eftersom det var ännu varmare utanför...

    SvaraRadera
  5. I väntan på ett veganskt matlagningsprogram är det ju fantastiskt med vegovideor! Det är ett klockrent sätt att omvända folk på. Bra gjort!
    Tjat: lägg ut bilder till varje recept. Vegoskeptiskt folk kan bara övertygas med smaskiga foton!

    SvaraRadera
  6. Ja, jag tycker att riktigt god vegomat är ett utmärkt sätt för att omvända folk, så förhoppningsvis kan mena recept bidra till det. Och videor borde fler bloggare göra tycker jag! :)

    Visst, jag skulle också vilja ha bilder till alla recept, men min dator vägrar samarbeta med kameran så det går inte att överföra några bilder. Så tyvärr lär det inte bli några den närmaste tiden heller, åtminstone inte tagna av mig. Men däremot får förstås läsarna gärna bidra med foton om de provlagar mina recept!

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin