lördag 31 oktober 2009

Banankaka med balsamicomarinerade frukter, choklad, peppar med mera...

För ett drygt år sedan skapade jag en banankaka med choklad och jordgubbar som blev en stor succé. Sedan dess har kakan för varje gång jag bakat den fått fler och fler ingredienser. Bland annat lade jag till nymald svartpeppar och sedan också likaledes nymalt havssalt!
Förra gången lade jag till pistaschmandlar och vindruvor och strax därpå kom jag på att jag ville prova att marinera frukterna i balsamvinäger innan de blandades ned i kaksmeten. Sagt och gjort, idag blev det dags för det.
Dagens version av kakan har nu ett tiotal olika smaksättningar! Det är väl nästan tveksamt om den längre kan kallas banankaka. Någon kanske har ett bättre namnförslag?

Det är förstås viktigt att använda choklad av hög kvalitet. Vanliga livsmedelsbutiker har ofta några bra sorter, men specialistbutiker har självklart betydligt större urval.
Ett knep för att enkelt kunna mosa bananerna riktigt slätt är att lägga dem i en djup tallrik tillsammans med en liten skvätt vatten och mosa med en gaffel.

15 blå vindruvor (helst kärnfria)
10-15 jordgubbar
1 msk balsamvinäger

2 msk kokosflingor
4,5 dl vetemjöl
2 dl fullkornsdinkelmjöl
4 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljpulver
1,5 dl farinsocker
1,5 msk ljust muscovadosocker
½ tsk nymald svartpeppar
½ tsk nymalt havssalt
1 tsk mortlade kardemummakärnor
2 tsk riven färsk ingefära
Rivet skal från 1-2 lime
3 stora, väl mogna eller övermogna bananer
50 g mörk choklad av hög kvalitet
½ dl pistagemandlar

3 dl sojamjölk
1,5 dl rapsolja

Halvera druvorna (kärna ur dem om de inte är kärnfria) och grovhacka jordgubbarna. Lägg dem i en liten skål och blanda ned balsamicon. Låt marinera minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.
Värm en torr stekpanna på medelvärme och rosta kokosflingorna tills de får färg. Lägg dem att svalna på ett fat.
Sikta alla mjöler, bakpulver, sockersorter, salt och peppar i en stor bunke. Blanda ned kardemumma, ingefära, limezest och kokos. Mosa bananerna noga med en gaffel på ett fat. Blanda dem väl med det torra. Grovhacka chokladen och pistagemandlarna och vänd ned dem samt frukter och balsamico. Tillsätt slutligen mjölk och olja och blanda mycket noga. Häll upp smeten i en kakform och grädda ca 30 minuter.

3 kommentarer:

  1. Intressanta ingredienser....med svartpeppar och havssalt. Jag går på candidadiet just nu så jag får prova den längre fram.
    Vad sägs om att döpa den till Rasmus Frukt och Chokladkaka, helt enkelt?

    SvaraRadera
  2. Ett tips värt att prova om man gillar knapriga bitar i kakan är att blanda i choklad med kakaobitar i eller helt enkelt byta ut chokladen mot bitar av hela kakaobönor. Jättegott om man är lagd åt det hållet!

    /Johan

    SvaraRadera
  3. Gott! Jag ska testa den vid nästa banankakebak!

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin