måndag 20 april 2009

Grönsakspaj med bönstanning

Jag har massvis med purjolök och potatis hemma för tillfället, och vad är den självklara rätten att laga då? Jag är säker på att de flesta av er genast tänker på soppa, så därför lagade jag något helt annat...

Potatis är utmärkt att använda i pajdeg! Det binder ihop degen och ger den mer smak. Ni som läst mina tidigare recept vet att där det ingår potatis ingår det också kummin, och så även här. De rostade fröna passar perfekt i pajdegen!
I fyllningen går många slags grönsaker att använda, de jag nämner är bara förslag (som blev väldigt goda...).
Stanningen är hur enkel som helst att göra och består helt enkelt av mixade bönor, vatten och kryddor.

Pajdeg:
2 dl dinkelmjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
½ tsk salt
2 tsk kumminfrön
 
1 stor kokt mjölig potatis
½ dl neutral olja
½ dl kallt vatten

Fyllning t ex några av:
Färsk broccoli
Purjolök
Vitlök
Zucchini
Röd paprika
Olivolja
Rucola/färsk spenat/mangold
Rosmarin

Bönstanning:
Cannelini/borlotti/små vita bönor
Vatten eller matlagningsgrädde
Buljongpulver (helst utan socker) utrört i lite vatten
Salt
Svartpeppar
Eventuellt fler valfria kryddor, t ex timjan

Värm ugnen till 200 grader.
Blanda mjölerna och saltet i en skål. Rosta kumminfröna i en torr stekpanna under omrörning, och tillsätt dem till mjölet. Mosa potatisen väl och rör ned den. Tillsätt olja och vatten och blanda till en slät deg. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet ca 15 minuter.
Skiva under tiden broccolin och ångkoka den 2-3 minuter. Skiva de du använder av purjolök, vitlök, zucchini, mangoldstjälkar och tärna paprikan, och fräs alltihop i lite olivolja ett par minuter.
Skölj rucola/spenat/mangoldblad noga, låt dem rinna av väl och lägg dem i botten av pajskalet. Lägg de frästa grönsakerna ovanpå, tillsammans med rosmarin.
Mixa bönorna med vätskan så det blir en lös smet, och smaksätt. Bred ut bönstanningen över grönsakerna.
Grädda i 25-30 minuter.

3 kommentarer:

  1. Genialt! Jag som älskar att använda bönor stället för mejerier. Har du prövat att baka på bönvatten? Degen blir så smidig och bunken så lättdiskad ..
    :)

    SvaraRadera
  2. Tack tack!
    Bönstanningen var ett spontant påhitt jag kom på när jag funderade på vad jag skulle täcka pajen med, och den blev uppenbarligen riktigt lyckad.

    Jag har faktiskt inte bakat på bönvatten (än så länge) men däremot har jag gjort ett zucchinibröd med hela sojabönor i! http://vegologi.blogspot.com/2008/05/zucchinibrd-med-bnor.html

    SvaraRadera
  3. Jag svarade även hos mej. Det kanske dröjer innan jag testar brödet (ingen som äter) - men om du själv vill testa mitt bröd på bönvatten - lät religiöst på nåt sätt..- så är länken:
    http://kockenmammanofritiden.blogspot.com/2009/01/att-baka-matbrd.html

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin