måndag 16 december 2013

Dubbla ledartexter om köttindustrin i tidningar!

Igår, söndag 15/12, var något av en journalistisk milstolpe. Både Dagens Nyheter och Aftonbladet publicerade samma dag ledartexter som handlar om köttindustrin, ur ett kraftigt kritiskt perspektiv!

DNs huvudledare hade rubriken "Våga titta in i ladugården" och tar upp skandalerna kring kycklingtransporter och grisfarmar som avslöjats under den senaste veckan.

Några citat:

Det är väl bara vegetarianer och veganer som är på den etiskt säkra sidan. För hur försvarar vi egentligen att vi äter kött – djur som dödats för att bli mat? ”Det har människan alltid gjort” är inget särskilt bra argument. Det är så mycket människan gjort genom sin våldsamma historia som vi inte skulle få för oss att försvara.
[...]
Att vi inte behöver kött för att överleva är vegetarianerna, bokstavligen, ett levande bevis på.
[...]

I flera av de fall som SVT berättade om hade Livsmedelsverkets veterinärer i slakterierna underlåtit att rapportera så kallade avvikelser till länsstyrelsen. Och från länsstyrelserna hörs ofta att det saknas resurser att utöva en effektiv tillsyn. Det är jordbruksministerns ansvar att åtgärda det. Han har haft lång tid på sig.
Det SVT rapporterar om gäller tillfällen när regelverket inte har följts. Inte ska vi väl dra några slutsatser om lagen utifrån undantagen? Men misstagen säger något om marginalerna. Om reglerna ligger för nära gränsen för vad som kan betraktas som en anständighetens miniminivå räcker det med att det är lite för varmt, att transporten försenats några dagar eller att något annat oförutsett sker, för att många djur ska dö under plågsamma omständigheter.
Ansvaret ligger inte bara på lagstiftarna och branschen. Egentligen borde alla köttätare besöka minst en valfri kyckling-, gris- eller nötfarm och minst ett slakteri. Det vore inte mer än rätt att vi gjorde oss omaket att se hur de varelser lever och dör som vi gladeligen sätter tänderna i.


Aftonbladets ledarkrönika "Baka ditt eget kött och benåda en gris" nämner miljö- och hälsoproblem som köttätande orsakar och tipsar om att göra seitan-skinka till jul.

Det är oerhört glädjande att två av landets största tidningar tar upp detta oerhört viktiga ämne, och dessutom på ledarplats!


Förresten, imorgon tisdag är allra sista dagen att bli medlem eller ge bort ett medlemskap i Djurens Rätt om ni samtidigt vill få boken Glass åt alla! som jag med flera har skrivit i present. Skynda skynda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin