söndag 10 november 2013

Grönkålstagine med apelsin och plommon

Tagine är benämningen på både en typ av tillagningskärl som används i Marocko och de rätter som tillagas i dem. Sådana rätter går dock utmärkt att laga även i vanliga kastruller, och här bjuder jag på recept både för kastrull och slow cooker.
En tagine innehåller diverse grönsaker, kryddor och ofta också frukter, som torkade aprikoser eller russin. Här valde jag att kombinera russin med apelsin och plommon för att få flera söta smaker, och rätten smaksätts med söta kryddor som kanel och kardemumma. Självklart ville jag använda min kära grönkål, som gör sig utmärkt här precis som i så många andra slags rätter.

Spiskumminfrön
Kardemummafrön
Olivolja
Gul lök
Vitlök
Okryddad tomatpuré
Färsk ingefära
Mald kanel
Paprikapulver
Svartpeppar
Salt
Grönkål
Vitkål
Morot
Persilja
Apelsin
Blåa plommon
Sultanrussin

Nedan följer först receptet för tillagning i vanlig kastrull (förslagsvis en ganska stor) och sedan för slow cooker.

Värm en torr liten kastrull på medelvärme och rosta spiskummin och kardemummafrön tills de börjar dofta starkare. Häll över dem i en mortel och mal så fint som möjligt.
Värm oljan i en kastrull och sautera grovhackad gul lök tills den mjuknar. Tillsätt finhackad vitlök och sautera en minut till. Rör ned tomatpuré och stek några minuter. Häll i en bottenskyla vatten och tillsätt riven ingefära, alla kryddor och salt och rör ut tomatpurén i vätskan. Strimla grönkålen grovt. Skär vitkål i centimetertjocka skivor och tärna dem. Skiva morötterna. Lägg dessa tre grönsaker i grytan, blanda väl och låt puttra ca 20 minuter. Se till att det inte bränner fast i botten och tillsätt lite mer vatten om det behövs, men grönsakerna ska bli ångade snarare än kokta. Dessutom kommer frukterna släppa ifrån sig vätska.
Strimla persiljebladen och hacka de tunna stjälkarna. Riv en del av apelsinskalet fint. Lossa apelsinens klyftor och skär dem i bitar. Halvera och kärna ur plommonen och skär varje halva i 4 bitar. Rör ned persilja, apelsinskal och -bitar, plommon och russin i grytan och låt puttra 10-15 minuter till.
Servera med couscous.

Slow cooker:
Värm en torr liten kastrull på medelvärme och rosta spiskummin och kardemummafrön tills de börjar dofta starkare. Häll över dem i en mortel och mal så fint som möjligt.
Värm oljan i  en kastrull och sautera grovhackad gul lök tills den mjuknar. Tillsätt finhackad vitlök och sautera en minut till. Flytta över lökblandningen till slow cooker-grytan. Rör ut tomatpurén i lite vatten och tillsätt riven ingefära, alla kryddor och salt och häll det i grytan. Strimla grönkålen grovt. Skär vitkål i centimetertjocka skivor och tärna dem. Skiva morötterna. Lägg dessa tre grönsaker i grytan och blanda väl. Det ska vara en bottenskyla vatten men inte mer, eftersom ångan kommer stanna kvar inne i kärlet, och grönsakerna ska bli ångade snarare än kokta. Dessutom kommer frukterna släppa ifrån sig vätska.
Sätt på låg värme och tillaga i ca 2 timmar.
Strimla persiljebladen och hacka de tunna stjälkarna. Riv en del av apelsinskalet fint. Lossa apelsinens klyftor och skär dem i bitar. Halvera och kärna ur plommonen och skär varje halva i 4 bitar. Rör ned persilja, apelsinskal och -bitar, plommon och russin i grytan och tillaga 1 timme till.
Servera med couscous.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin