torsdag 14 november 2013

Lök- och grönkålspaj


Den här pajen lagade jag till middag igår, och den blev så enormt mättande att jag nästan hamnade i pajkoma! Pajen har massvis med fyllning och räckte alltså gott även till dagens måltider. Här behövs det verkligen ingen sallad vid sidan av, som till en del andra pajer. Vill du göra pajen ännu mer mättande kan du lägga till tofu i fyllningen.
Använd gärna både grönkål och den lila varianten purpurkål.
Mängderna är avsedda för en springform på ca 26 cm, och jag rekommenderar verkligen att använda just en springform eftersom vanliga pajformar har för låga kanter för att så mycket fyllning ska få plats.

Deg:
2 dl grahamsmjöl
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
2 msk kumminfrön
3/4 dl neutral olja
Ca 1 dl kallt vatten

Fyllning:
3/4 dl solrosfrön
Olivolja
3 gula och/eller röda lökar
4 vitlöksklyftor
8 stora blad grönkål och/eller purpurkål
Sumak
Salt
Svartpeppar
Ev 150-200 fast tofu
1-1½ dl matlagningsgrädde

Värm ugnen till 180 grader.
Blanda mjöler, salt och kummin i en bunke. Häll i olja och till att börja med 3/4 dl vatten och blanda med en gaffel eller med händerna. Tillsätt lite mer vatten i taget tills degen håller ihop. Tryck ut den i botten av springformen och 3-4 cm upp på sidorna.
Förgrädda pajskalet i 15 minuter.

Värm en torr stekpanna eller vid kastrull på medelvärme och rosta solrosfröna tills de börjar få färg. Låt dem svalna på ett fat. Värm olivoljan i stekpannan på medelsvag värme. Skala och halvera lökarna och strimla dem på längden. Sautera dem under lock i 15-20 minuter så de mjuknar. Rör ned skivad vitlök. Strimla kålbladen grovt och hacka bladnerverna. Vänd ned dem samt sumak, salt och peppar och låt kålen mjukna en aning under lock. Smula tofun och rör ned den och solrosfröna.
Lägg fyllningen i pajskalet och häll grädden över den. Tryck ned eventuella spretande kålblad så att de inte kommer bli brända. Grädda pajen i ca 25-30 minuter.

2 kommentarer:

  1. Den här pajen låter jättegod! Grönkål är min favoritgrönsak :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grönkål är min favorit också! Jag använder den i nästan alla tänkbara rätter och har närmare 40 grönkålsrecept här: http://vegologi.blogspot.se/search/label/Gr%C3%B6nk%C3%A5l

      Radera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin