tisdag 27 mars 2012

Matbloggarbrunch i Uppsala

I helgen fick Stockholm finbesök av min matbloggarkollega Johanna (Mormors plommonmarmelad), och i lördags morse åkte vi tillsammans till Uppsala där vi var inbjudna till Tina (Pickipicki) och hennes sambo Carl. Så småningom anslöt även Veronica (Moma's kitchen), och när fyra matbloggare samlas i ett och samma kök innebär det förstås mycket matlagning. Väldigt mycket.





Tina och Carl hade planerat en gemensamt lagad, vegansk brunch och var generösa och lät oss utforska skafferiet, kylen och frysen och använda precis vad vi ville. Omkring fyra timmar tillbringades i det röda köket innan allt stod på bordet (och på golvet eftersom bordet blev överfullt...), med paus för att sitta i solskenet på balkongen och äta hemgjord isglass.

De andra använde sig av beprövade recept, medan jag i vanlig ordning helt och hållet improviserade.
Värdparet bakade morotsbröd och gjorde mangosmoothie samt en variant på quesadillas som istället för ost fylldes med en chilikryddad kikärtspuré. Dessutom bjöds det på hemgjord jordgubbssaft!
Johanna gjorde müsli med massvis med frön, gryner och nötter som serverades med soygurt, och bakade det godaste knäckebröd jag har ätit! Inte så konstigt med tanke på att just knäcke är hennes specialitet. Båda hennes recept finns i Tinas fina blogginlägg om brunchen, och Veronica och Johanna har också skrivit om dagen.
Veronica kom några timmar senare än jag och Johanna och hade därför med sig sina bidrag hemifrån i form av två banankakor, som tyvärr inte var veganska. De var dock det enda som jag inte smakade på.

Under skattletandet i köksskåpen hittade vi en hel del saker som Tina inte ens mindes att de fanns där. Jag avstod från att smaka på tjärasirapen (vilken bisarr kombination!) som luktade rök på flera meters håll, men blev desto gladare när jag fann en påse frysta havtorn. Bären blev en perfekt syrlig brytning i den ena salladen jag gjorde (den i den gula skålen på denna bild).




Edamame- och broccolisallad med havtorn och avocado

Broccoli

Edamame (gröna sojabönor)
Hasselnötter
Stjälkselleri, gärna med blad
Avocado
Havtorn (färska eller frysta)

Olivolja
Vitvinsvinäger
Salt
Paprikapulver

Skär broccolin i bitar och ångkoka den och bönorna i 3-4 minuter. Låt dem rinna av. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och hacka dem sedan grovt. Skiva sellerin (strimla bladen om den har några) och tärna avocadon. Tina bären om de är frysta genom att lägga dem i ett durkslag och spola med ljummet vatten. Lägg dem sedan i en skål och tryck till dem lite med en gaffel så att de inte blir mosade men ändå släpper ifrån sig en del juice. Rör ihop dressingen i ett glas. Lägg alla  ingredienser i en serveringsskål och blanda dem varsamt med dressingen. Låt gärna salladen stå en stund innan servering.


                                Tina, Veronica, jag och Johanna


Efter allt matlagande, några timmars ätande och väldigt mycket matnördigt pratande avrundades dagen som då hade blivit kväll på en trevlig etiopisk restaurang, och efter 12 timmar i fantastiskt sällskap begav jag mig till slut hem till Stockholm igen.
Jättestort tack till fina Tina och Carl som ordnade det hela och till Johanna och Veronica för en underbar dag, det var härligt att träffa er allihop! Detta måste göras om!

Vad säger ni bloggare och läsare i Stockholm, visst borde vi göra något liknande här också? Hojta till om ni vill vara med så ser vi till att ordna det!

(Receptet på min andra sallad ska ni också få, men det kommer i nästa inlägg!)

2 kommentarer:

  1. Så himla trevligt var det och verkligen kul att träffa er alla!!

    Salladerna var grymt goda, liksom allt det andra. Synd att jag inte visste att vi skulle ha veganer till bords, men nu kan man säga att jag är skyldig dig en kaka (den som spar han har)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma, men det vet du ju redan! :)

      Ja, det var synd att du inte visste det i förväg, men jag har inget emot att ha en kaka innestående. Eller egentligen är det ju två... :P

      Radera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin