torsdag 9 september 2010

Rödbets- och kikärtssallad med omogna tomater

Jag har ju massvis med tomater, och de flesta av dem är mer eller mindre omogna. Men de är definitivt inte oätbara för det! De flesta sorter jag har är små, och innan de mognat smakar de ganska syrligt. Jag bestämde mig för att använda några av dem (sex olika sorter blev det) och kontrastera dem med något sött. Eftersom jag har gott om rödbetor var de ett givet val, och när de ugnsbakas förstärks deras sötma ännu mer. Rödbetsblast och -blad är också ätliga och fick vara med i salladen. Som ytterligare kontraster använde jag kikärtor och rostade solrosfrön.
Den som inte har egenodlade tomater kan använda mogna tomater av en ganska syrlig sort, och förstärka syrligheten med lite rivet citronskal.
Istället för rödbetsblad kan dess släkting mangold användas.

Rödbetor med blast (eller rödbetor + mangoldblad)
Olivolja
Vitlök
Omogna tomater
Salvia
Solrosfrön
Kokta kikärtor
Salt
Svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Välj ungefär jämnstora rödbetor. Skär av blasten några cm från fästet och slå in betorna i metallfolie. Lägg dem i en form och ugnsbaka dem tills det går lätt att sticka hål i dem med en smal kniv. Ta ut dem, ta bort folien och låt betorna svalna tills de går att hantera. Gnugga bort skalet under rinnande svalt vatten och skär betorna i bitar.
Värm olivolja i en stekpanna på medelvärme. Skiva ganska mycket vitlök och sautera den någon minut. Skär bort rödbetsbladen från stjälkarna och lägg bladen åt sidan så länge. Hacka stjälkarna och lägg dem i oljan. Skiva tomaterna och strimla salvian och tillsätt även dessa. Låt det hela puttra ett par minuter. Strimla rödbetsbladen (eller mangoldbladen) och rör ned dem. Låt pannan stå kvar någon minut till så att bladen mjukna och flytta den sedan från värmen.
Värm en torr stekpannna eller kastrull på samma platta och rosta solrosfröna under omrörning tills de får lite färg. Var försiktig så de inte blir brända.
Blanda tomatröran med rödbetorna, kikärtorna och solrosfröna. Tillsätt eventuellt lite mer olivolja och smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin