fredag 6 februari 2009

Orange mandel- och sojabönssås

Jag tycker om färgstark mat, och uppenbarligen inte minst orange såser... Efter pumpacremen jag gjorde häromdagen blev det nu dags för en sås på rotfrukter, sojabönor och mandlar, och även den blev knallorange! Såsen fick ytterligare färg av röd paprikapuré, men den kan vara knepig att få tag på och kan ersättas antingen av ajvar (för den som vill ha en starkare sås) eller av en orange eller röd rostad paprika som skalas och mixas.
Rotfrukterna kan antingen ångkokas eller ugnsrostas. Rostningen gör dem extra söta, vilket jag tycker om, men det passar förstås inte lika bra till en del rätter så valet beror på vilken rätt såsen ska serveras till.

2 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
(Ev neutral rapsolja)
15-20 mandlar
1 rostad orange eller röd paprika eller ½ msk paprikapuré + 1 tsk paprikapulver eller ½ msk mild ajvar
2 dl kokta sojabönor
Salt
Svartpeppar
2 tsk timjan
1 tsk salvia
1 tsk mald spiskummin

Skala rotfrukter och lök och skär dem i bitar. Ångkoka dem tills morötterna är mjuka, alternativt blanda dem med lite olja i en form och rosta dem i 225 graders ugnsvärme. Rosta paprikan om det ska göras, skär den sedan i bitar. Rosta mandlarna i en torr stekpanna på medelvärme. Rör om då och då. Lägg dem i en matberedare och mixa dem tillsammans med 1 msk vatten tills de är helt malda. Lägg i rotfrukter, lök, bönor och paprika, tillsätt ca 1 dl vatten och mixa. Häll i lite mer vatten om det behövs så att det går att mixa alltsamman till en slät sås. Tillsätt kryddorna och mixa hastigt.

3 kommentarer:

  1. Mums! vad gott det låter :)
    Verkligen jätte smaskigt, jag måste prova!

    Vet du förresten, som är hajj på det här med bloggar hur/om man kan se hur många som varit in på sidan?

    Massa kram, Ida

    SvaraRadera
  2. Ja det låter underbart! Men vad äter man till?

    SvaraRadera
  3. Jag åt pasta och ångkokta grönsaker, bl a broccoli, vilket passade utmärkt till såsen.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin