Just nu pågår Nordens största matmässa, Sthlm food & wine, på Stockholmsmässan i Älvsjö, och jag kommer vara en liten del av den! I morgon lördag kl 15.15 och på söndag kl 13.00 kommer jag och min kollega Gustav prata om Vegokommissionen och vårt jobb som restaurangrecensenter, och om restaurangbranschen ur ett konsumentperspektiv. Vi kommer säkerligen även prata om våra egna bloggar Vegologi respektive Jävligt Gott och om Sveriges största veganska restaurangguide Veganistan, som jag ju driver.
Det sker i matbloggsmontern (C16:41), och på mässan finns det givetvis även otaliga utställare som serverar smakprover och säljer mat, köksutrustning och annat, och ett Vegotorg anordnat av tidningen Vego där ett antal kockar och kokboksförfattare lagar mat och pratar om sina verksamheter.
Jag hoppas vi ses där!
fredag 10 november 2017
onsdag 1 november 2017
Rucolapesto med korianderfrön
I dag, 1 november, är det internationella vegandagen, så det är ett utmärkt tillfälle att äntligen bjuda på ett nytt recept!
Jag har gjort många pestovarianter tidigare, och ni som läst de recepten vet att jag gärna använder många olika slags gröna råvaror. Här blev det rucola, och korianderfrön ger en fin, fruktig ton och citron eller vinäger ger en syra som jag tycker förhöjer smaken rejält här. Var alltså inte rädd för att snåla med den!
Jag föredrar att göra peston ganska kornig och tjock, snarare än såsig.
På bilden är peston blandad med pasta och grytbitar från Vegme.
Solrosfrön
Korianderfrön
Rucola
Vitvinsvinäger eller citronjuice
Salt
Olivolja
Värm en torr stekpanna eller stor kastrull på medelvärme och rosta solros- och korianderfröna tills de börjar dofta starkare. Låt dem svalna på ett fat. Mal dem sedan grovt i en matberedare.
Skölj rucolan noga, lägg den i matberedaren och kör tills det precis går ihop till en kornig massa. Tillsätt salt och vinäger eller citron och mixa hastigt. Rör ner oljan för hand.
måndag 2 oktober 2017
Nu nylanserar vi Vegokommissionen!
I början av året startade jag tillsammans med tre andra matskribenter sajten Vegokommissionen, där vi recenserar det veganska utbudet på restauranger i Göteborg, Stockholm och Malmö. Under sommaren har sajten haft ett uppehåll, men i går nylanserade vi den, nu som en fristående del av matbloggen Jävligt Gott, som drivs av en av de andra recensenterna. Dessutom har vi utökat redaktionen med ytterligare en av landets främsta vegomatskribenter, som kommer täcka in Uppsala.
Vi har mängder med intressanta restauranger som vi planerar att besöka, men alla tips på fler är givetvis välkomna (även i andra städer).
Här nedan följer pressmeddelandet:
1 oktober nylanseras Sveriges första veganska krogrecensionssajt ”Vegokommissionen”. Kommissionen får en ny hemvist hos Jävligt Gott.se, Sveriges största svenskspråkiga vegoblogg, och når därmed ut till ca 100 000 personer per månad.
Vi har mängder med intressanta restauranger som vi planerar att besöka, men alla tips på fler är givetvis välkomna (även i andra städer).
Här nedan följer pressmeddelandet:
1 oktober nylanseras Sveriges första veganska krogrecensionssajt ”Vegokommissionen”. Kommissionen får en ny hemvist hos Jävligt Gott.se, Sveriges största svenskspråkiga vegoblogg, och når därmed ut till ca 100 000 personer per månad.
Tidigare fick veganer som gick på
restaurang vara glada om de fick en sallad eller en trist pasta med
tomatsås. Den tiden är förbi. Under de senaste åren har utbudet
formligen exploderat, och restaurangguiden Veganistan listar
över 700 restauranger och kaféer i hela landet som har veganskt på
menyn. Där finns allt från pizza och burgare till fine dining, från
vietnamesiskt och indiskt till etiopiskt och italienskt.
Plötsligt har veganer ett nytt problem;
frågan är inte längre vilka restauranger som har något veganskt, utan
vilka av dem som är bäst.
För att besvara det har några av Sveriges
mest rutinerade vegomatbloggare och -skribenter gått samman och bildat
Vegokommissionen. Vegokommissionen är en plattform dedikerad till
ingående, matnördiga krogrecensioner och belyser den stora spännvidd som
finns på restaurangscenen i framför allt Stockholm, Göteborg och Malmö.
Även andra städer kommer att dyka upp på sajten. Alla restauranger som
har veganskt på menyn kan komma att bli recenserade av kommissionen, och
vi publicerar ca 4-8 recensioner i månaden.
I ett fördjupat partnerskap med vegobloggen Jävligt Gott byter nu Vegokommissionen digital hemvist för att kunna nå ut med sina recensioner till ännu fler.– Det är dags att vi som väljer att äta vego ute på restauranger blir mer aktiva konsumenter. Tiden då vi nöjde oss med med att få något att äta över huvud taget är förbi. Ett mål med Vegokommissionen är att försöka ge konstruktiv feedback till ställena vi besöker för att visa vilken potential det finns för mer och godare veganmat ute i Sveriges krogliv, säger Gustav Johansson, medgrundare och en av recensenterna.
– För att kunna påverka så många restauranger som möjligt och hjälpa människor att hitta bra veganmat är det viktigt att nå ut till så många som möjligt. I samarbete med Jävligt Gott når vi enklare ut till nyfikna restaurangbesökare som söker efter bra vegomat på internet, säger Jenny Luks, också hen medgrundare och en av recensenterna.
tisdag 30 maj 2017
Pastasallad med marinerad tofu och morotsblast
Ni som följt Vegologi tidigare år vet att jag mer än gärna äter många sorters gröna blad, och inte minst sådana som anses som ogräs, som maskrosblad, eller som många helt enkelt ofta kastar bort, som morotsblast. Knippmorötter är en av mina favoritprimörer under senvåren och sommaren, och då inte bara själva moroten utan även bladen. Jag har använt dem i många slags rätter tidigare, bl a pesto och dressing, och de passar även utmärkt att ha råa i sallader. Stjälkarna är inte ätbara, enbart själva bladen.
Tofu finns att köpa färdigmarinerad, men här valde jag att göra en egen marinad.
Fast tofu
Olivolja
Äppelcidervinäger
Citronjuice
Torkad oregano
Salt
Kort pasta
Körsbärstomater
Gurka
Persilja
Morotsblad
Salt
Ev extra olivolja
Tärna tofun. Blanda olja, vinäger, citron, oregano och salt i en skål och lägg ner tofun. Täck över och låt marinera i kylskåpet i minst ett par timmar.
Koka pasta och förbered grönsakerna under tiden. Klyfta eller halvera tomaterna och tärna gurkan. Strimla persilja och morotsblad. Blanda allt i en stor skål och tillsätt eventuellt extra olivolja om inte marinaden räcker till.
onsdag 22 mars 2017
Potatis- och zucchinibiffar med tofu och citron samt ärt-yoghurtsås
Jag har kilovis med potatis, tofu och zucchini hemma för tillfället, så vad göra? Biffar, såklart! De här frasiga små sakerna får en väldigt fin smak av citron, örter och sumak, och passar perfekt med en sås på yoghurt och ärtor.
Ca 25 små biffar:
½ stor zucchini
6 stora mjöliga potatisar
250 g fast tofu
1 dl strimlad persilja
1 citron
Dill
Sumak
Salt
Svartpeppar
Olja till stekning
Riv zucchinin grovt och lägg i ett durkslag. Strö över salt, blanda och låt stå ca 20-30 minuter. Krama ur vätskan med händerna.
Koka potatisarna under tiden. Häll av vattnet när de är mjuka, skala dem medan de fortfarande är varma och mosa dem grovt. Lägg moset i en bunke och blanda ner zucchinirivet. Grovriv eller smula tofun och vänd ned den, persiljan, finrivet citronskal, dill, sumak, salt och peppar, och blanda väl. Ställ in bunken i kylskåpet en stund så att blandningen blir fastare. Värm en stekpanna på medelvärme och tillsätt lite olja. Forma små biffar, ca 5-7 centimeter i diameter och 1 centimeter tjocka, och stek några i taget på båda sidor tills de blivit gyllenbruna. Servera med såsen.
Sås:
Gröna ärtor
Naturell yoghurt
Ev matlagningsgrädde
Citronsaft
Dill
Salt
Ångkoka ärtorna. Mixa tillsammans med yoghurt till en lös sås, och späd eventuellt med grädde. Smaksätt med citron, dill och salt.
En något större portion ser ut så här...
torsdag 9 mars 2017
Friterad tofu med kryddig jordnötssås, grönsaker och nudlar
Detta har blivit en rätt som jag lagat åtskilliga gånger den senaste tiden. Ibland använder jag färdigköpt friterad tofu, och har du inte det går det utmärkt att steka naturell tofu. Jordnötssåsen gör jag riktigt kryddstark, men det går förstås att göra den precis så stark eller mild du vill.
Jag brukar servera rätten med risnudlar, som här, men det går lika bra att koka ris istället.
2-3 portioner:
200-300 g friterad eller naturell tofu
2 stora morötter
1 grön eller röd paprika
Neutral olja
5 msk slätt jordnötssmör
2-2,5 dl vatten
Neutral olja
Vitvinsvinäger
Riven ingefära
Korianderfrön
Chiliflakes
Salt
Svartpeppar
Risnudlar eller ris
Använder du friterad tofu, lägg den åt sidan tills vidare. Har du naturell tofu börjar du med att tillaga den. Skär den i ca 1 centimeter tjocka skivor. Värm en liten skvätt neutral olja i en stor stekpanna på medelvärme och stek tofun i ca 5-7 minuter, tills stekytan fått ordentlig färg. Vänd och stek på andra sidan. Lägg sedan tofun på ett fat tills vidare.
Tärna morötterna och skär paprikan i något större bitar. Värm olja i en stor stekpanna på medelvärme och stek morötterna i ca 5 minuter. Tillsätt paprikan och stek tills morötterna blivit hyfsat mjuka.
Vispa under tiden i en skål ihop jordnötssmör och hälften av vattnet tills det är slätt. Rör ner resten av vattnet, olja och vinäger (jag brukar ta minst en matsked vinäger, syran kommer dämpas men gör ändå mycket för smaken). Tillsätt ingefära, mortlade korianderfrön, chili, salt och peppar. Såsen ska vara riktigt lös, för den kommer tjockna betydligt när den tillagas.
Börja tillaga nudlar eller ris så att de är färdiga samtidigt som såsen.
Skär tofun i bitar och lägg dem i pannan med grönsakerna. Vänd ned såsen i pannan. Efter ett par minuter kommer såsen ha tjocknat. Lägg upp nudlar på tallrikar och häll upp såsen ovanpå.
onsdag 1 februari 2017
Vegokommissionen.se lanseras idag!
I dag lanseras äntligen det nya projekt som jag själv och matskribenter från Jävligt Gott, Pinto Magasin och Gaashud jobbat med under den senaste tiden! Tillsammans utgör vi Vegokommissionen, och på sajten Vegokommissionen.se kommer vi recensera det veganska utbudet på restauranger, till att börja med i våra hemstäder Stockholm, Göteborg och Malmö, men så småningom även i andra städer. Två recensioner ligger redan uppe på sajten, en tredje kommer ikväll, och sedan publicerar vi en varje dag fram till söndag, för att få en rivstart. Därefter kommer vi lägga upp ca 4-8 stycken i månader.
Ni kan givetvis följa oss på Facebook, Instagram och Twitter, och vi har redan uppmärksammats i media, bl a i Elle Mat & vin, Stockholm Direkt och Djurens Rätts blogg Vegokoll.
Nedan följer vårt pressmeddelande:
I dag, på Vegetariska Dagen 1 februari, lanseras den veganska krogrecensionssajten Vegokommissionen.se.
Tidigare fick veganer som gick på restaurang vara glada om de fick en sallad eller en trist pasta med tomatsås. Den tiden är förbi. Under de senaste åren har utbudet formligen exploderat, och restaurangguiden Veganistan listar över 700 restauranger och kaféer i hela landet som har veganskt på menyn. Där finns allt från pizza och burgare till fine dining, från vietnamesiskt och indiskt till etiopiskt och italienskt.
Plötsligt har veganer ett nytt problem; frågan är inte längre vilka restauranger som har något veganskt, utan vilka av dem som är bäst.
För att besvara det går några av Sveriges mest rutinerade vegomatbloggare och -skribenter samman och bildar Vegokommissionen. Vegokommissionen.se är en sajt dedikerad till ingående, matnördiga krogrecensioner och kommer belysa den stora spännvidd som finns på restaurangscenen i framför allt Stockholm, Göteborg och Malmö. Även andra städer kan dyka upp på sajten. Alla restauranger som har veganskt på menyn kan komma att bli recenserade av kommissionen, och vi kommer publicera ca 4-8 recensioner i månaden.
– Det är dags att vi som väljer att äta vego ute på restauranger blir mer aktiva konsumenter. Tiden då vi nöjde oss med med att få något att äta över huvud taget är förbi. Ett mål med Vegokommissionen är att försöka ge konstruktiv feedback till ställena vi besöker för att visa vilken potential det finns för mer och godare veganmat ute i Sveriges krogliv, säger Gustav Johansson, medgrundare och en av recensenterna.
Vegokommissionens medlemmar är:
Gustav Johansson – driver matbloggen Jävligt Gott, vinnare av Matbloggspriset Folkets val 2016, kokboksförfattare.
Rasmus Klockljung – driver matbloggen Vegologi, grundare av och redaktör för restaurangguiden Veganistan, kokboksförfattare och frilansskribent.
Jenny Luks – frilansjournalist, driver den veganska nyhetssajten Pinto Magasin och restaurangguiden Vegan Göteborg, matskribent i tidningen Syre.
Johan Lundgren – driver matbloggen Gaashud, frilansande matskribent och kokboksförfattare.
Presskontakt: Rasmus Klockljung, rasmus.klockljung@vegokommissionen.se, 076-1155877
Sajter och sociala medier:
@vegokommissionen på Facebook, Instagram och Twitter
Gustav: www.javligtgott.se
@javligtgott på Facebook och Instagram
@vegologi på Facebook, Instagram och Twitter, @veganistanse och @glassatallabok på Facebook
Jenny: www.pintomagasin.se, www.vegangoteborg.se @pintomagasin på Facebook, Instagram och Twitter. @vegangoteborg på Facebook och Instagram
Johan: www.gaashud.se
@gaashud på Facebook och Instagram
måndag 2 januari 2017
Salamipasta med gräddig grönsakssås
Igår var det nyårsdagen, men till skillnad från många andra åt jag inte pizza. Det är ju en klassisk nyårsdagsrätt, och mitt flöde i sociala medier svämmade över av pizzabilder. Men kolhydrater och fett är förstås ändå bra grejer, så jag svängde ihop en oerhört god pastarätt med grönsaker, grädde och vegansk salami. Hur lätt som helst att laga! I det här fallet använde jag ett skivat salamipålägg, men det funkar utmärkt även att strimla en bit av en hel korv.
Kort pasta, t ex fusilli
Olivolja
Morot
Gul eller röd paprika
Frysta gröna ärtor
Salami
Matlagningsgrädde
Timjan
Salt
Svartpeppar
Börja koka pastan. Värm samtidigt olja på medelvärme i en vid kastrull eller stekpanna. Skär morot i juliennestrimlor och paprika i något större bitar. Stek dem i ett par minuter. Tillsätt ärtorna och en bottenskyla vatten och låt puttra under lock tills ärtorna tinat. Strimla salamin och tillsätt den, grädde, timjan, salt och peppar. Låt puttra några minuter till så att såsen tjocknar lite. Vänd ner den kokta pastan och värm en minut till.
Kort pasta, t ex fusilli
Olivolja
Morot
Gul eller röd paprika
Frysta gröna ärtor
Salami
Matlagningsgrädde
Timjan
Salt
Svartpeppar
Börja koka pastan. Värm samtidigt olja på medelvärme i en vid kastrull eller stekpanna. Skär morot i juliennestrimlor och paprika i något större bitar. Stek dem i ett par minuter. Tillsätt ärtorna och en bottenskyla vatten och låt puttra under lock tills ärtorna tinat. Strimla salamin och tillsätt den, grädde, timjan, salt och peppar. Låt puttra några minuter till så att såsen tjocknar lite. Vänd ner den kokta pastan och värm en minut till.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)