tisdag 10 september 2013

Knäckig päronpaj med kokos och kardemumma

Jag gillar när smulpajer har ett knäckigt smultäcke, och här använde jag sirap istället för socker i smuldegen för att den skulle bli riktigt knaprig och söt. Päronen bör vara av en fast sort, t ex Williams, som behåller formen under tillagningen. Den som vill kan dessutom komplettera dem med fasta äpplen. För att ytterligare förstärka den knäckiga smaken använde jag råsocker till frukterna.

Mängderna bör givetvis anpassas beroende på hur stor pajform du har, dessa räcker till en form med 28 cm diameter.

2½ dl havregryn
1½ dl vetemjöl
3 msk kokosflingor
En nypa salt
1 dl ljus sirap
3/4-1 dl neutral olja
4 päron
3 små äpplen
½ tsk kardemummafrön
3/4 dl råsocker

Värm ugnen till 175 grader.
Lägg havregryn, mjöl, kokos, salt, sirap och olja i en bunke och blanda till en smuldeg. Skala frukterna och skär dem i klyftor. Mortla kardemummafröna och blanda dem med råsockret, och sedan med frukterna. Fyll pajformen med frukt och smula degen över så den täcker frukterna. Grädda i ca 30 minuter.

1 kommentar:

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin