Den här rätten är ungefär lika enkel att laga som titeln antyder och smakar verkligen underbart. Grönsaker och olivolja är allt som behövs men du kan utöka den med bönor eller färska ärtor (inte frysta) om du vill. Gärna ärtskott, kanske solrosfrön om du vill ha nåt knaprigt. Färsk basilika skulle också passa fint.
Färsk vitlök säljs i butiker under våren och försommaren och är så mild att den kan ätas rå.
Här har jag använt blast från fullstora rödbetor men späda rödbetsblad går också utmärkt.
Färskpotatis eller delikatesspotatis, helst små
Rödbetsblast, både stjälkar och blad
Olivolja
Stjälkselleri
Salladslökar
Färsk vitlök
Salt
Nypressad citronjuice
Tvätta och koka potatisarna och låt dem rinna av. Skiva dem. Skölj och ansa rödbetsblasten. Skär bort bladen och lägg dem åt sidan så länge. Skär stjälkarna i ca 2 cm långa bitar.
Värm oljan i en vid kastrull eller stekpanna på medelvärme och fräs rödbetsstjälkarna och skivad selleri i ett par minuter. Skiva salladslökarna och lägg i dem, och vänd ned potatisen och strimlade rödbetsblad en minut senare. Låt puttra några minuter, rör ned ett gäng skivade vitlöksklyftor och gärna skivad vitlöksblast. Salta lätt och ha i lite citronjuice och servera genast.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar