fredag 17 augusti 2012

Intervju med mig, om världens bästa grönsak!

Min absoluta favoritgrönsak är ju, som många av er vet, färsk grönkål. Det finns fler som är fanatiska grönkålsälskare, i vissa fall så fanatiska att de bloggar om enbart grönkål. En av dessa bloggar är amerikansk-franska The kale project, som bland annat intervjuar andra grönkålsfantaster runt om i världen, och en av dessa är jag! Idag publicerades intervjun med mig så titta in hos The kale project!

Jag vet ju att en hel del av er också älskar grönkål, men säkerligen är andra inte är så bekanta med detta gröna guld. Det vore kul att få ta del av era berättelser, när och i vilken rätt åt ni grönkål första gången och vilka är era favoriträtter med den?


Uppdatering: Nu har samma blogg även publicerat mitt recept på grönkålshummus, försett med tjusiga steg för steg-foton!

14 kommentarer:

 1. Awesome! So glad you were able to be a part of the project!! Here's hoping Paris has a good fall harvest (fingers crossed!)

  SvaraRadera
 2. Häftigt:) Kul att vi är fler än du och jag som älskar grönkål. Såg du förresten "Det goda livet" igår? De torkade grönkål långsamt i en torkugn så att det blev som chips. Såg så himla gott ut. Jag blev sugen på en sådan ugn och ännu mer på grönsakslandet med frodig palmkål.

  SvaraRadera
 3. Anna, det finns många fler grönkålsfantaster än vi, inte minst i USA. Där verkar den odlas året runt, och palmkål är en av de vanligaste sorterna. Här är den i stort sett helt okänd.

  Nej, jag har inte tv så jag såg inte det programmet. Tidigare säsonger har funnits på SVTplay men trist nog gör inte vegosäsongen det så jag har inte kunnat se ett enda avsnitt.
  Grönkålschips är riktigt gott! Det går utmärkt att göra i en vanlig ugn, även om en torkugn kanske är ännu bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag planerar att skriva till Ekolådan och föreslå att de kan ha färsk grönkål som tilläggsprodukt i år. Samt blogga den.

   Radera
  2. Utmärkt initiativ, gör det! De borde absolut kunna ta in det tycker jag, om de inte redan gör det ibland.

   Radera
  3. Den kommer i deras lådor under december, och det kunde ju vara en lysande signal till odlarna. Ska dessutom se till att någon av mina lokala ica tar in skuren grönkål när tid är.

   Förövrigt har jag alltid gillar grönkål men jag blev förtjust i den på allvar när jag fick den i ekolådan och smaken beskrevs som "järn,vinter och allvar" Min faster gör för övrigt en grönkålswok med couscous varje jul. Godast på julbordet:)

   Radera
  4. Vilken fantastisk beskrivning! :)
   Absolut, det vore verkligen en bra signal till odlarna. Jag har själv funderat på att försöka få igång en kampanj för att odlarna ska sälja grönkål även under hösten, men då gäller det ju även att få butiker och andra återförsäljare att vilja ta in den och exponera den så att folk köper. För jag tror tyvärr att det fortfarande är så att folk i allmänhet inte känner till grönkål,förutom möjligtvis som en dekoration på julbordet, och de inte ens vet att den är ätbar.
   Jag har pratat med ett antal andra matbloggare som håller med mig, men det har ännu inte blivit något konkret gjort. Jag vet inte riktigt hur en sån kampanj skulle gå tillväga för att lyckas...

   Radera
  5. Lotta Brinck startade linssoppans dag. Vi kanske kan starta en grönkålskampanj.

   Radera
  6. Jo, hon gjorde ju det. Jag vet inte hur stor uppmärksamhet den fått utanför bloggar. Men en grönkålsdag skulle absolut vara en del i en kampanj. Dock krävs det ju att odlare vågar planera sådden även för sensommar- och höstskörd, vilket kräver att de har garanterade kunder. Alltså måste butiker och restauranger bearbetas redan året innan så att de tar in grönkålen i sortimentet och på menyerna. Vilket i sin tur blir svårt att lyckas med om inte folk känner till grönkålen i särskilt stor utsträckning.
   Så sannolikt måste alla tre leden bearbetas samtidigt.

   Radera
  7. Måste bara säga det-idag får jag grönkål i ekolådan:)

   Radera
 4. Tusen tack för recepten. Hade en vegetarisk dag förra veckan. Ska försöka få till sådana oftare :)

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod!
   Ja, det tycker jag absolut att du ska göra! Här och i massvis med andra vegobloggar kan du hitta gott om fina recept.

   Radera
 5. Vegania är också grönkålsfantast! :D

  Recept ligger just nu I arkivet men kommer säkert pushas fram snart igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har sett en del av dina recept men tycker förstås att de bör exponeras mer! :)

   Radera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin