söndag 8 april 2012

Bulgur med mangold, örter och russin

Inspirationen till den här rätten fick jag troligtvis från några persiska recept som jag läste för flera år sedan, och som verkar ha dröjt sig kvar i bakhuvudet. Dock utgick jag inte medvetet från dem utan det var först efteråt som jag insåg att det fanns en del likheter (russinen och mängder med örter och bladgrönt), så det här är ändå min skapelse.
Det går utmärkt att använda enbart mangold eller att kombinera den med rödbetsblad (de är nära släktingar), spenat, eller milda sallatssorter. Kontrastera gärna med maskrosblad, rucola eller andra bittra blad i mindre mängd. Vad gäller örterna, som bör vara färska, passar exempelvis persilja, portlak, gräslök, selleriblad, morotsblast, körvel, och helst flera i kombination.
Det är viktigt att använda en riktigt god olivolja eftersom den kommer sätta smak på hela rätten!


Bulgur
Olivolja 
Rödlök
Mangold och andra gröna blad
Vitlök
Späda morötter, gärna med blast
Salladslökar
Gröna russin, thompsonrussin och/eller sultanrussin
Jordgubbsvinäger eller vitvinsvinäger
Färska örter
Salt

Koka bulgur och ställ den åt sidan.
Värm under tiden rikligt med olivolja i en vid kastrull eller gryta på medelsvag värme. Skär rödlök i tunna klyftor och låt dem sakta mjukna i oljan. Skölj bladgrönsakerna, var särskilt noga med spenat. Skär loss mangold- och rödbetsstjälkarna och lägg bladen åt sidan så länge. Klyv mangoldstjälkarna på längden och tärna dem (rödbetsstjälkar är smala och bör inte klyvas). Lägg dem samt finhackad vitlök i grytan och låt dem sauteras ett par minuter. Skiva morötterna tunt och tillsätt dem. Skär de gröna bladen i ganska stora bitar, skiva salladslökarna och strimla örterna. Vänd ned allt detta, russin, en skvätt vinäger samt salt och låt det hela puttra några minuter. Rör ned bulgur och låt stå ett par minuter till, eller servera den vid sidan av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin