onsdag 4 januari 2012

Friterat pitabröd

Nu är det dags att tipsa om ett av mina favoritsnacks! Friterat pitabröd skuret i bitar är ett viktigt inslag i den libanesiska salladen fattoush, och jag har tidigare använt det i min färskpotatis- och puylinssallad med rabarber, avocado och friterade pitabröd. Jag lagar det ofta, och använder det dels som snacks men alltså även i sallader och andra maträtter. Faktum är att jag oftare friterar pitabröd än jag äter dem som de är.
Det är mycket gott att smaksätta de friterade brödbitarna med kryddor, frön eller annat. Just idag blev det flingsalt, sumak och torkad timjan.
Jag tycker det är extra gott att använda fullkornsbröd.

Häll neutral raps- eller solrosolja i en vid kastrull eller stekpanna med höga kanter. Det behövs relativt lite olja, inte ens en centimeter djupt, eftersom bröden är platta. Jag brukar ställa in spisvärmen på steg fyra i en sexgradig skala. (Precis som vid all fritering, ha inte fläkten igång och ha ett passande lock tillgängligt om du behöver täcka över stekpannan!) Dela pitabröden längs med kanten och fritera en halva i taget. Se till att den är täckt av olja. Ta upp brödet med en hålslev eller metalltång när det börjat få färg och låt det rinna av i ett durkslag av metall. Ha koll på det hela tiden under friteringen eftersom det skiljer ett par sekunder mellan gott och bränt bröd, så ta inte upp det för sent.
Lägg i nästa brödhalva och gör om proceduren.
När bröden runnit av och svalnat hyfsat bryts de i bitar. Lägg dem i en skål, strö över valfri smaksättning om blanda runt så den fastnar på brödbitarna.


2 kommentarer:

  1. Låter gott! Öronmärks genast. :)

    SvaraRadera
  2. Åh, jag kan tänka mig att det är supergott att fritera pitabrödet, tack för inspirationen!

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin