fredag 28 oktober 2011

Tagliatelle med broccoli och pumpasås med kardemumma

Pumpa är en av de där råvarorna som verkligen kan anta olika smakskepnader beroende på vilka kryddor den får samsas med. Den här såsen valde jag att smaksätta med kardemumma och sesamfrön, vilket tillsammans med den söta löken ger en mycket läcker smak. Som vanligt ugnsrostade jag pumpan, vilket ytterligare bidrar till den fina sötman.

Butternutpumpa
Olivolja
Salt
Gul lök
Vitlök
Kålrot
Sesamfrön
Grovmald kardemumma
Svartpeppar
Mald spiskummin
Sött paprikapulver
Farinsocker


Tagliatelle
Broccoli och/eller bok choy

Sätt ugnen på 200 grader. Skala pumpan, skär den i ca 2 cm stora tärningar och lägg dem i en stor ugnsform. Salta och blanda med olivolja och rosta i ungefär 30 minuter tills pumpabitarna är riktigt mjuka. Finhacka löken under tiden och sautera den i rikligt med olivolja i en kastrull på ganska svag värme. Tillsätt skivad vitlök efter 10 minuter och lite finriven kålrot efter ytterligare en minut. Blanda och låt puttra under lock tills grönsakerna blivit mjuka och doftar sött.Tillsätt eventuellt en liten skvätt vatten om det behövs.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått färg. Låt dem svalna på ett fat.
Lägg lökblandningen, 3/4 av pumpatärningarna och ½ av sesamfröna i en matberedare och kör till en slät sås. Späd med lite med olivolja eller vatten om du vill göra den lösare. Tillsätt sedan kryddor och en nypa socker och mixa snabbt igen. Häll upp såsen i en kastrull och värm upp den.
Koka tagliatelle. Ångkoka skuren broccoli i ca 5 minuter och bok choy i 2-3 minuter. Servera pastan och grönsakerna med såsen och de återstående pumpabitarna och sesamfröna.

2 kommentarer:

  1. Butternut passar allra, allra bäst med just kardemumma eller kanel tycker jag, så det här låter som en dröm! Tack för inspirationen <3

    SvaraRadera
  2. Jag håller med! Kanel är ju vanlig i pumpapaj etc, men kardemumma verkar vara betydligt ovanligare till pumpa. Men jag gillar det verkligen! Båda tillhör för övrigt mina favoritkryddor, inte minst i maträtter.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin