fredag 12 augusti 2011

Kolonisallad

Det har tagit mycket längre tid än väntat, men till slut har åtminstone en del av det jag sådde på kolonilotten blivit skördeklart. Dock har majoriteten av sådden inte alls grott, och jag vet inte vad det beror på. Jag sådde oerhört mycket grönkål, av fyra olika sorter, över en stor del av lotten, och en enda (!) liten planta har till slut dykt upp... Snacka om misslyckande. Likaså har varken morötter, mangold, spenat eller rödbetor gett något mer än några enstaka plantor.

Men en del frön har alltså grott trots alls. Framför allt sallat, som medan jag var borta från lotten 4-5 dagar under juli plötsligt tog fart och fyllde upp hela området där jag sått den. Sedan har den bara fortsatt att växa och trots att jag skördar flera gånger i veckan är det ständigt överfullt i odlingsbädden. Jag sådde en blandning av många olika sallatssorter, både roman-, plock- och huvudsallat.
Den senaste veckan har bjudit på väldigt mycket regn här i Stockholm och det satte ordentlig fart på tillväxten, framför allt för vaxbönorna. Under bara två dagar utvecklades baljorna från noll till att bli helt skördeklara!

Det här är alltså första året jag har kolonilotten, och de som hade den förra året övergav den redan efter ett par månader när de insåg att det krävdes en del jobb... Därefter fick den alltså växa helt fritt, vilket förstås lett till att ogräs kunde spridas helt fritt, något som gjort att jag tvingats lägga oerhört mycket tid på att rensa bort tistlar och diverse annat oönskat. Dessutom hade de tillfälliga innehavarna innan de övergav lotten sått en hel del, och även en del av de växterna självsådde sig. Därför dyker det upp dill här och där över hela lotten, och nyligen hittade jag även några enstaka plantor portlak!

Äntligen har jag kunnat skörda så pass mycket att det räckte till en hel måltid! Så dagen lunch bestod av vaxbönor, sockerärtor, flera sorters sallat, portlak, dill, körsbärstomater och odlingens första lilla gurka!
Fantastiskt gott såklart!

7 kommentarer:

  1. Underbart med grönsaker från egen odling!

    SvaraRadera
  2. Det är det verkligen! Synd bara att det är så lite. Jag som hade sått så många sorter, men alltså har det mesta inte synts till alls.

    SvaraRadera
  3. Det är ju mycket som ska stämma, och jag hoppas man lär sig identifiera felkällorna med tiden. För oss är det sockerärter som totalt försvann, antingen ruttnade ärterna bort eller så tog fåglarna dem, jag vet inte.
    Jordgubbarna blev mest massa blad och inte så mycket bär, tror jag gödslade dem vid fel tillfälle.
    Mangold och spenat har gett jättemycket, de trivdes hos oss! Kul att du har portlak!

    SvaraRadera
  4. Du har inte haft besök av något djur som frossat i gröna blad?

    SvaraRadera
  5. Tina:
    Då och då kommer rådjur in i koloniområdet, och de verkar tycka om min romansallat, men bara den översta biten av bladen... Alla andra sallatssorter som trängs runtom romanplantorna är orörda.
    Men i övrigt, nej faktiskt inte. Inte ens några insektsangrepp. Växterna har helt enkelt inte dykt upp.

    SvaraRadera
  6. Även jag är nybliven lottinnehavare, och kan inte låta bli att tipsa om vad det var som fick odlandet att lossna för mig: Lena Israelssons böcker. Börja med "Grönsaksodling" för en finfin introduktion och fortsätt med "Handbok för köksträdgården" när du behöver nåt mer att bita i. Första sommarens skitskörd förvandlades till denna sommars dignande bäddar, tack vare dessa böcker. Inte minst hennes sorttips är guld värda. Jag låter säkert helt köpt, men hon är verkligen min odlingsguru numera, och alla andra odlingsböcker känns, jämfört med hennes, som osammahängade svammel kryddat med felaktiga råd...

    SvaraRadera
  7. Utmärkt tips, men jag har redan läst de flesta av hennes böcker! :)
    Handbok för köksträdgården har jag, och har läst den flera gånger, och håller med om att den är oerhört bra.
    Jag har dock inte genom den kunnat utröna någon orsak till att så liten del av min sådd grodde. Däremot hoppas jag förstås att det blir betydligt bättre nästa år, när jag dels har koll på vad som redan finns på lotten, dels kan jobba med den hela säsongen istället att börja först i maj, som det blev i år, och dels förhoppningsvis inte kommer ha lika mycket ogräs...

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin