tisdag 19 juli 2011

Vinbärspaj med frukter och choklad

Nu är många bär i min odling mogna och de senaste veckorna har jag skördat kilovis med svarta vinbär! En hel del har frysts in men givetvis vill jag använda en del färska bär också. Den senaste skörden smaksattes med vanilj, svartpeppar och choklad, och hamnade i en paj tillsammans med galiamelon, jordgubbar och nektariner. Andra söta frukter går säkert lika bra att använda. Under gräddningen får vinbärsfyllningen en nästan syltliknande konsistens och blir fantastiskt god!


Deg:
1 dl hasselnötter
2,5 dl vetemjöl
1 dl dinkelsikt
½ dl havregryn
3/4 dl strösocker
En aning salt
½ dl neutral olja
3-5 msk kallt vatten


5 dl svarta vinbär
1 msk potatismjöl
4 msk farinsocker
½ tsk vaniljpulver
1/3 krm nymald svartpeppar
50 g mörk choklad


Valfria söta frukter

Värm ugnen till 180 grader. Lägg nötterna på ett ugnssäkert fat och rosta dem i 7 minuter. Låt dem svalna på ett annat fat. Gnugga bort åtminstone det mesta av skalen och finhacka nötterna (de ska inte bli malda) med kniv eller i matberedare. Lägg dem och alla övriga torra ingredienser till degen i en skål och blanda väl. Tillsätt olja och 3 msk vatten och blanda med händerna till en deg. Ta mer vatten om det behövs, men degen ska inte bli blöt. Tryck ut degen i en pajform och grädda i ca 15 minuter.

Lägg under tiden vinbären i en skål och krossa dem grovt (häll eventuellt bort lite spad om det är alltför blött, annars kommer fyllningen göra pajskalet mjukt). Rör ned potatismjölet, sockret, kryddorna och finhackad choklad.
Skölj frukterna och skär dem i tunna klyftor eller bitar.
Ta ut pajskalet och bred ut vinbärsblandningen i det. Lägg frukterna ovanpå bären så pajskalet blir fyllt.
Grädda i 20 minuter.

2 kommentarer:

  1. Tack för tips! Just de svarta vinbären är inte riktigt mogna ännu, men jag har bokmärkt receptet. Kakan låter toppengod!

    SvaraRadera
  2. Det är den. Jag har aldrig nånsin ätit en godare vinbärsrätt! Chokladen och kryddorna ger vinbären en hel ny smakdimension, och det blir en perfekt kontrast mot frukternas sötma.

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin