måndag 28 mars 2011

Syrlig morots- och linsgryta med mandlar

Jag har på sistone fastnat rejält för kryddan sumak (mer om det i kommande inlägg) som består av det torkade, malda bäret berberis, och har en härligt syrlig smak. Idag använde jag den i den här mycket mättande grytan tillsammans med ett gäng andra kryddor. Perfekt att göra en stor sats och ha till matlådan eller plocka fram när du inte hinner laga middag.

Olivolja
Gula lökar
Morötter
Vitlök
Salt
Svartpeppar
Ancho chili
Starkt paprikapulver
Spiskumminfrön
Timjan
Sumak
Okryddad tomatpuré
Gröna linser
Purjolök
Mandlar
Ev nypressad citronsaft

Värm rikligt med olja i en stor gryta. Grovhacka löken och stek den mjuk. Tärna morötterna och stek dem några minuter och rör sedan ned finhackad vitlök samt alla kryddorna. Blanda i rejält med tomatpuré (jag tog någon deciliter...) och låt det puttra 5-7 minuter. Lägg i linserna, häll i vatten, koka upp och låt koka på medelvärme under lock i ca 25 minuter. Rör om då och då och späd med vatten om det behövs. Blanda i strimlad purjolök och grovhackade mandlar (gärna rostade) när några minuter återstår av koktiden. Smaka av med citronsaft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin