tisdag 23 januari 2018

Morotssoppa med ingefära, jordnötssmör och päronVad göra när jag har fyra kilo morötter? Nåt där jag kan använda många av dem, förstås, och soppa är ett givet val. Den här får smak av korianderfrön och färsk ingefära, och mot slutet även av kanel och jordnötssmör. Toppingen är valfri, men jag valde päron som ger en söt kontrast och ger något mjukt att tugga på, och solrosfrön för en rostad smak.


Morötter
Färsk ingefära
Korianderfrön
Vatten
Grönsaksbuljong
Malen kanel 
Slätt jordnötssmör
Ev salt 
Ev limejuice
Solrosfrön
Päron

Tärna morötterna, skala occh finhacka ingefäran och mortla korianderfröna. Lägg alltihop i en stor kastrull, häll på vatten och rör ner buljongen (jag använder pulver). Jag föredrar att göra soppan ganska tjock och krämig, så tar inte för mycket vatten till att börja med. Det är bättre att fylla på efter hand om det behövs.
Koka upp och låt koka på medelvärme tills morötterna är mjuka. Ta från plattan, rör ner kanel och rejält med jordnötssmör och låt soppan svalna något. Smaka av med salt och lime.
Värm under tiden en torr stekpanna eller kastrull på medelvärme och rosta solrosfröna ganska hårt. De ska få färg men inte bli brända, så rör om då och då. Låt dem svalna på ett fat. Tärna päronet.
Mixa soppan slät i blender (i omgångar om så krävs) eller med stavmixer. Värm upp den igen om det behövs. Häll upp i skålar och toppa med solrosfrön och päron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin