söndag 31 augusti 2014

Tagliatelle med gräddig sås på smält zucchini, avocado och rostad paprika

Bilden visar en variant av såsen, med tomat, spenat och dill.


Att "smälta" zucchini är ett av mina favoritsätt att tillaga denna grönsak. Den skivas tunt och får långsamt mjukna i stora mängder olivolja på låg värme så att vätskan dras ut ur zucchinin och den blir krämig, krymper i storlek och får en mycket djupare, mer aromatisk smak och doft än annars. För en stor portion använder jag en hel zucchini, ca 25 cm lång. Det går åt så mycket eftersom den krymper kraftigt när vätskan försvinner.
Den här såsen är makalöst krämig, både tack vare den smälta zucchinin men givetvis också genom att grädden får reduceras och tjockna. Mjuk avocado och rostad paprika bidrar också till konsistensen.
Paprikorna kan rostas i förväg och förvaras i kylskåpet i några dagar.
Det låter som det är väldigt mycket vitlök i såsen, men grädden mildrar smaken väsentligt. Men givetvis går det att ta mindre om du vill.

Jag har lagat den här såsen otaliga gånger i olika varianter. Zucchini, grädde och olja utgör alltid basen, men grönsakerna kan varieras.


En stor portion:

2 rostade paprikor, gärna en gul och en röd
3 msk olivolja
1 grön zucchini, ca 25 cm lång
Salt
3-4 vitlöksklyftor
Färsk timjan och gräslök
1 dl matlagningsgrädde
Tagliatelle
1 avocado
Svartpeppar


Har du inte redan rostade paprikor, börja med att tillaga dem.
Värm oljan på medelsvag värme i en kastrull. Klyv zucchinin på längden i fyra delar och skiva den tunt. Lägg den i oljan och salta ganska rejält. Saltet drar ut vätskan ur bitarna vilket gör såsen krämig. Lägg på lock och låt stå i ca 15 minuter. Skiva vitlöken tunt och rör ned den och låt stå 10-15 minuter till. Zucchinin ska ha släppt mycket vätska och krympt och blivit riktigt mjuk, och ska dofta djupt aromatiskt. Koka upp pastavattnet när detta är på gång och tillaga tagliatelle eller annan liknande pasta.
Strimla timjan och gräslök, vänd ned dem i zucchinisåsen och vänd sedan ned grädden. Låt grädden reducera och koka in i zucchinin, vilket tar ca 10 minuter på svag värme. Häll av den kokta pastan. Strimla paprikorna, tärna avocadon och vänd ned dem och pastan i såsen. Smaka av med salt och peppar och låt stå på plattan någon minut till så allt blir genomvarmt. Servera genast.


Ännu en variant på samma sås, med zucchini, aubergine, dill och persilja.

4 kommentarer:

  1. Men, matlagningsgrädde är väl inte veganskt? (receptet låter mycket gott i övrigt!)

    SvaraRadera
  2. Jodå, det finns både visp- och matlagningsgrädde (och en massa andra veganska mejeriprodukter) som görs på havre eller soja.

    SvaraRadera
  3. Grymt recept! Smält zucchini = vilken succé! (vi tog oss vissa friheter och modifierade lite med färdigrostad paprika och drog i lite vitt vin också, samt lite svartpeppar). Himla fint blev det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så roligt att höra! Färdigrostad paprika funkar såklart lika bra som egenrostad.

      Radera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin