tisdag 8 april 2014

Rostad potatissallad med avocado, pak choy och mild vitlöksdressing

Jag är oerhört förtjust i ugnsrostad potatis, och föredrar då att använda en potatissort med släta, relativt små knölar, och låter dem vara i ugnen tills skalen fått fin färg. Därmed får skalen även mycket smak och bör förstås ätas, så det är definitivt bra att använda ekologisk potatis. Här passade jag på att rosta vitlök tillsammans med potatisarna, och eftersom jag hade några perfekta avokador hemma knåpade min intuition ihop den här underbara, mättande salladen. Pak choy kan ersättas med t ex babyspenat eller mangold, eller självklart grönkål.

Potatisar
Olivolja
Salt
Massvis med vitlök
Pak choy
Späda morötter, gärna med blast
Avokado
Salladslök
Persilja
Olivolja

Nypressad citronjuice

Värm ugnen till 225 grader. Skrubba potatisarna men skala dem inte och lägg dem i en ugnsform. Blanda med olivolja och salt. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i ett hörn av formen, och blanda även dem med lite olja. Rosta i 30-40 minuter tills både potatisskalen och vitlöken blivit åtminstone fläckvis gyllenbruna. Eventuellt kan vitlöken behöva tas ut lite tidigare än potatisen.
Strimla pak choy och ångkoka i 2-3 minuter. Stjälkarna bör fortfarande vara krispiga. Skiva morötterna tunt (lägg eventuell blast åt sidan), tärna avokado och strimla salladslök och persilja. Blanda alla grönsakerna i en skål. Skär potatisarna (med skal) i stora bitar och vänd ned dem. Mosa vitlöksklyftorna i en liten skål och blanda med olja, citron och eventuellt finhackade morotsblad. Blanda dressingen med salladen och låt stå en stund innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin