tisdag 9 juli 2013

Äpple- och mangoldsallad med solrosfrön och sumakvinägrett

Så somrarna äter jag gärna matiga sallader, och den här sommaren är inget undantag. När jag har ett överflöd av grönsaker och frukter hemma är det hur lätt som helst att göra improviserade sallader, och det enda "problemet" brukar vara att jag väljer så många råvaror jag vill använda att salladen räcker till betydligt mer än en enda måltid...
Ikväll, liksom oftast, gjorde jag en helt improviserad rätt. Jag valde att mestadels använda råa ingredienser, med undantag för ångad mangold och rostade solrosfrön, och dressingen lyfte det hela till en ännu högre klass. Jag gjorde en vinägrett på riktigt bra äppelcidervinäger och smaksatte den med sumak för att få ytterligare en fruktig syrlig smak. Det blev faktiskt en av de godaste vinägretter jag har smakat!


Mangold
Solrosfrön
Zucchini
Salladslök
Selleriblad och/eller lite stjälkselleri
Granny Smith-äpple
Olivolja

Äppelcidervinäger
Salt
Svartpeppar
Sumak
Kumminfrön

Skär loss mangoldbladen från stjälkarna. Skiva stjälkarna och ångkoka dem någon minut. Strimla bladen och tillsätt dem, och ånga ca 4 minuter. Låt rinna av. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna eller kastrull på medelvärme tills de får färg. Låt dem svalna på ett fat. Riv zucchini, skiva salladslök och ev selleristjälk, strimla selleribladen och tärna äpplet. Blanda allt i en skål. Rör ihop olja, vinäger och kryddor. Häll dressingen över salladen och blanda. Låt stå en stund innan servering.

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag surfar stenhårt på grönkål nu och ramlade (förstås) in här. Odlar cirka 100 plantor finfin grönkål i min trädgård här i Småland och ska sälja i närmsta livsmedelsbutik, men har inte en blekaste om vad färsk grönkål ska kosta. Kan du, som sann grönkålsexpert, ge mig en fingervisning? Nu ligger det ett bokmärke här inför all grönkålsmat.

    Själv är jag väldigt förtjust i att förvälla i buljong, hacka och använda i piroger tillsammans med lite annat smått och gott - perfekt sätt att ta tillvara rester. Som vegetarian uppskattar jag gräddstuvad grönkål med pasta och stark riven ost eller förvälld hackad grönkål som fräses med vitlök och sedan blir en omelett (helst med ägg från egna hönsen förstås) med lite vällagrad ost ovanpå. Dina recept med grytor och kryddiga soppor med mera är inspirerande, sånt är alltid trevligt att koka samman på vintern. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sofia!
      Det där låter som en fantastisk odling! Hade jag haft 100 plantor skulle jag ätit upp alltihop själv, men det är nog bara jag...

      Jag har bara koll på butikernas pris till konsumenten, inte butikernas inköpspris, och när jag handlat i ekologiska butiker (jag förmodar att din odling är eko?) eller direkt av odlarna på marknader brukar det vara omkring 50 kr/kg.
      I stora butiker har jag sett storskaligt odlad, icke-eko grönkål för 20 kr/kg i lösvikt som lägst, betydligt dyrare om den är förpackad.

      Jag har ju drygt 30 grönkålsrecept så jag hoppas du hittar några nya favoriter här! Soppor och grytor i all ära, de är förstås väldigt goda, men de är ändå några av de vanligaste sätten att tillaga grönkål på. Men här finns även curry, risotto, hummus och många andra mer ovanliga slags grönkålsrätter.

      Radera
  2. Det låter som ett angenämt problem! :-)

    SvaraRadera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin