måndag 1 april 2013

Femårsjubileum! Puylinsragu med vårprimörer och klyftpotatis

Idag är det exakt fem år sedan jag publicerade det första inlägget på Vegologi. Det firas med att jag tar vara på några av vårens första efterlängtade primörer: knippmorötter, spenat och färsk lök. Lökarna har en mild smak och kan ätas råa, och morötterna är späda och har dessutom blast som är minst lika god som rötterna och som här fungerar som krydda!

Puylinser
Färska lökar med blast
Mangold
Färsk spenat
Färska morötter med blast
Vitlök
Nypressad citronsaft
Salt

Koka upp lite mer vatten i en kastrull än vad som anges på linsförpackningen. Ungefär 5 delar vatten och 2 delar linser blir bra. Lägg i linserna när vattnet kokar, sänk till medelvärme och låt linserna koka 15-20 minuter. Ansa och skölj alla grönsaker under tiden. Spenaten behöver sköljas mycket noga i flera vatten, de andra kan sköljas under rinnande vatten. Skär bort lökblasten och morotsblasten och lägg dem åt sidan. Skär mangoldstjälkarna i bitar, strimla spenat och mangoldbladen, tärna lökarna, skiva morötterna och finhacka några vitlöksklyftor. Vänd ned alla dessa skurna grönsaker samt citronsaft bland linserna och låt stå ca 10 minuter så att vattnet kokat in och grönsakerna mjuknat något. Vänd ned skivad lökblast och finskuren morotsblast.
Servera varmt tillsammans med klyftpotatis, och ringla en riktigt god olivolja över.

6 kommentarer:

  1. Grattis och hoppas att det blir 5 år till:-) Passade nog åt jag vegologi-sallad till lunch idag:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna! Jag hoppas också det blir många år till. Hade ju ingen aning om när jag började att bloggen skulle bli så här långlivad, men jag har inga planer på att sluta blogga.

      Radera
  2. Hej Rasmus!

    Vet du var kan man köpa tofu skin i Stockholm? Kanske på nätet?
    Du är så insatt i vegansk matlagning du...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det vet jag faktiskt! Asian Supermarket brukar ha både det och en mängd andra tofuprodukter. Butiken ligger vid Hötorgets södra t-baneuppgång. Jag har själv inte provat att laga nåt med just tofuskinn, men det verkar intressant.

      Radera
    2. Å va bra!
      Jag ska till Stockholm i maj och då hoppas jag att få tag i det!
      Själv är jag "blandkostare", men lagar mat utan animaliska produkter rätt ofta.

      Radera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin