måndag 9 februari 2009

Rotfrukter med ingefära, svarta bönor och rostad kokos

Det här är en improvisation baserad på vad jag hade hemma för tillfället. Rotselleri är kanske en lite oväntad råvara att kombinera med de här smaksättningarna, som påminner om sydostasien, men den passar alldeles utmärkt!
Jag stekte löken tills den var näst intill brynt, vilket blir som ytterligare en krydda.

Neutral rapsolja
1 gul lök
2 morötter
1 bit rotselleri
Kokta svarta bönor
3 vitlöksklyftor
Riven färsk ingefära
Mald koriander
Paprikapulver eller mild chili
Svartpeppar
Salt
Äppelcidervinäger
Kokosflingor
Solroskärnor

Värm oljan på låg värme i en stor kastrull. Strimla löken tunt och lägg i den, och stek långsamt tills den börjar brynas. Skala under tiden rotfrukterna, riv dem grovt och lägg dem åt sidan. Skiva vitlöken och riv ingefäran fint. När löken börjar brynas, blanda ned bönor, vitlök, ingefära och alla kryddor och stek en minut till. Lägg då i rotfruktsrivet och stek ett par minuter. Häll i en skvätt vinäger och stäng av värmen och låt kastrullen stå på eftervärme.
Rosta under tiden kokosflingorna i en torr stekpanna på medelvärme tills de får färg. Blanda ned dem i kastrullen och rosta solroskärnorna i samma stekpanna till även de får färg, och blanda ned dem.
Servera med ris.

3 kommentarer:

  1. Det där ser spexigt ut, inspirerande kryddning!

    SvaraRadera
  2. Den blev inte bra alls, har bara slösat bort ingredienserna på den! Eftersom du inte uppger proportioner så blev det så att mängden rotfruktsriv blev mkt större för mig än de resterande ingredienserna, vilket resulterade i en extremt torr rätt. Grymt besviken. Uppge proportionerna nästa gång eller åtminstone lägg ut en bild så man vet vad man ska ha som mål

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du provlagade rätten, men förstås synd att du blev besviken. Men uppenbarligen såg du inte att jag skrev att det var en improvisation, vilket innebar att jag skrev ned receptet i efterhand och alltså hade jag inte alla mängder noterade. Och om det blev torrt går det ju att lägga till lite vatten...
      Jag har en hel del recept med angivna mängder, så prova gärna några av dem!

      Radera

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin