Potatisgratäng är förvisso gott året runt, men den brukar ju vara ännu mer populär runt jul och andra högtider, så därför bjuder jag på en ännu godare version än en vanlig potatisgratäng. För precis som så många andra rätter blir den ännu bättre med en dos grönkål! Genom att potatisen och grönkålen sjuds i gräddmjölk tills de mjuknar blir gratängen riktigt krämig. Ungefär 2 delar grädde och 1 del mjölk blir bra.
Jag gillar att ha riktigt mycket vitlök i, men det går förstås att ta precis så mycket eller lite du vill, eller utelämna den helt.
Rapsolja
Purjolök (den vita och ljusgröna delen)
Potatisar av mjölig sort
Matlagningsgrädde
Sojamjölk
Salt
Svartpeppar
Kummin
Färsk grönkål
Vitlök
Värm ugnen till 200 grader.
Värm olja på medelvärme i en vid kastrull eller sautépanna. Skiva purjolöken och fräs den i oljan ett par minuter. Skala och skiva potatisarna och tillsätt dem. Häll på grädde och mjölk och smaksätt med salt, peppar och kummin. Låt sjuda i 8-10 minuter. Skär grönkålsbladen i bitar och skiva vitlöken. Vänd ned grönkål och vitlök i potatisblandningen och låt sjuda 5 minuter till. Häll över det hela i en ugnsform och gratinera i ca 15-20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar