torsdag 26 juni 2008

Rissallad med nektarin, rostad paprika och sesamkrutonger

Det här är en lätt men smakrik sallad som passar utmärkt i sommarvärmen. Råris är en utmärkt salladsbas. Paprikan och nektarinen ger en läcker sötma, och löken lite milt sting. Jag bakade bröd i förrgår och för en gångs skull gjorde jag det med vetemjöl som enda mjölsort, och smaksatte det med olivolja och sesamfrön. Det blev perfekt att göra krutonger av, så sådana fick också vara med i salladen. Har du inte sesam i brödet går det förstås utmärkt att rosta frön tillsammans med brödtärningarna. Jag valde att för ovanlighetens skull inte använda några örter eller kryddor alls i salladen (utöver en aning salt och svartpeppar), så att alla smaker framträder tydligt.


Några dl kokt råris
1 orange paprika
2 nektariner
2 salladslökar
Några tjocka skivor vitt bröd, gärna grekiskt lantbröd eller liknande
Sesamfrön
Olivolja
Ev en aning vitvinsvinäger
Salt
Svartpeppar

Rosta och skala paprikan. Skär den i bitar. Skölj och tärna nektarinerna och skiva lökarna. Värm lite olja på medelvärme i en stekpanna. Skär ev bort kanterna på brödskivorna (jag föredrar att ha dem kvar) och skär skivorna i tärningar. Stek dem tillsammans med sesamfrön under omrörning i någon minut tills ytorna är knapriga. Rör ihop dressingen och blanda samtliga ingredienser i en skål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin