Jag använder ju ofta frukt i maträtter och inte minst i sallader, och här är det apelsin som spelar huvudrollen. Den passar oerhört bra ihop med grönkål, morot, sesam, timjan och de andra ingredienserna.
Sallader behöver ju inte serveras rumstempererade. Här tillagas grönsakerna och salladen kan serveras när de fortfarande är varma, men det går förstås även fint att låta dem svalna.
När grönkål steks får den en helt annan smak än när den ångas. Den blir en aning nötig, och är som godast när den fortfarande har ganska mycket tuggmotstånd, så låt den inte tillagas för länge.
Ca 3 portioner:
3-4 apelsiner
Olivolja
Rödvinsvinäger
Salt
Svartpeppar
Sumak
100 g färsk grönkål
2 morötter
1 röd paprika
Sesamfrön
Skala och filea apelsinerna. Pressa saften ur en halv apelsin ner i en skål och blanda med olivolja, vinäger och kryddor. Skär varje apelsinklyfta i 3-4 bitar och marinera dem i dressingen.
Värm olivolja i en stekpanna på medelvärme. Ta bort de grövre grönkålsstjälkarna och skär eller riv bladen i bitar. Stek dem tills de blir frasiga och kanterna blir gyllenbruna. Lägg dem åt sidan. Tärna morötterna och paprikan. Stek morötterna i 5 minuter, tillsätt paprikan och stek några minuter till. Vänd ner dem och grönkålen i skålen.
Torka ur stekpannan och rosta sesamfröna lätt tills de får färg. Lägg upp salladen på tallrikar, strö sesamfröna över och mal gärna lite extra svartpeppar direkt över salladen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar