Rostad paprika är en utmärkt grund för såser, och jag har publicerat flera recept på sådana såser och en creme. Men det är lite av ett pillgöra att skala rostad paprika och ibland är det skönt att laga en sås som i det närmaste sköter sig själv. Därför komponerade jag den här såsen. Grönsakernas vätska och vinägern gör att inget vatten behöver tillsättas.
Jag använde två röda och en gul paprika för att få en fin färg. Enbart röda går såklart också fint, eller enbart gula, i synnerhet om tomaterna också är gula. Såsen passar utmärkt till pasta och till exempelvis rostad potatis.
2-3 portioner:
Olivolja
2-3 paprikor
Salt
2-3 tomater
Färsk timjan
Rödvinsvinäger
Svartpeppar
Matlagningsgrädde
Värm olivolja i en kastrull på medelvärme. Kärna ur paprikorna och skär dem i ganska små bitar. Lägg dem i kastrullen, salta och sautera under lock i några minuter tills de börjar mjukna en aning. Rör ned tärnade tomater, strimlad timjan, vinäger och peppar och låt puttra tills grönsakerna släppt vätska och mjuknat. Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite, och stavmixa sedan till en hyfsat slät sås. Det gör inget om några små bitar finns kvar. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, rör ned grädde och låt såsen tjockna lite. Servera genast, och toppa gärna med extra timjan.
Låter jättegott. Spelar det någon roll vilken sorts tomater det är? Eller bör man undvika de större, då de kanske har mer vätska i sig?
SvaraRaderaJag använde medelstora tomater, men olika sorter har ju olika mycket vätska, även när de är i samma storlek. Det behövs en del vätska i såsen, men de vattnigaste sorterna bör ändå undvikas.
Radera