tisdag 14 juni 2016

Morotsgröt med kardemumma och ingefära

Den här varianten på klassisk havregrynsgröt har blivit min vanligaste frukost på sistone. Förutom att den bli ännu nyttigare är det också mycket mer färgstark tack vare gurkmeja och morot. Den går givetvis att variera på otaliga sätt genom att lägga till eller byta ut kryddor och frukter. När jag använder russin eller äpple föredrar jag att låta dem koka med i gröten men det går förstås lika bra att använda dem råa som topping. Vill du ha ännu mer fruktsmak kan lite av vattnet bytas ut mot apelsinjuice.


1 stor portion:

1 morot
1 1/4-1½ dl havregryn
4 dl vatten (eller 3½ dl vatten + ½ dl apelsinjuice)
Mald kardemumma, ingefära och gurkmeja
Salt
Ev russin eller ½ fintärnat syrligt äpple

Förslag på topping:
Rostade sesamfrön
Rostade kokosflingor
Hackade pistagenötter


Riv moroten fint och blanda med övriga ingredienser i en kastrull. Koka upp, sänk till låg värme och sjud med locket på glänt i 3-4 minuter. Häll upp i en skål och strö på toppingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin