lördag 19 december 2015

Julmat från Vegologi

Har du ännu inte bestämt vad du ska äta i jul? Kanske du är trött på klassiska julrätter och vill äta något nytt? Vegologi har givetvis massvis med recept som är lämpliga, vare sig rätterna ska serveras för sig eller som en del i ett större julbord. Nedan är några förslag.


Potatis- och grönkålsgratäng

Rödbets- och grönkålssallad med apelsin och nötter

Hasselnöts- och rödbetsbiffar

Krämig broccolipaj med tofu, valnötter och örter

Grönkåls- och lökpaj

Syrlig morots- och linsgryta med mandlar

Grönkålschips 

Baljväxtsallad med ugnsbakade betor, päron och nötter

Granatäppelmarinerade bönor med valnötter

Edamame- och broccolisallad med havtorn och avocado

Krämig grönkålssås

Grönkålshummus

Grönkålssallad med clementiner, sesam och lök

Grillad paprikacreme med örter och bönor

Bönsallad med aprikoser och spenat

Rostad brysselkål med vitlök och citron


Till dessertbordet passar exempelvis:

Banankaka med balsamicomarinerade frukter, choklad, kryddor

Knäckig päronpaj med kokos och kardemumma

Chokladbanankaka med hallon och sesam

Karamelliserad äppelkaka med mandlar, kokos och apelsin

Kryddig chokladkaka 

Och till frukost är varm choklad en självklarhet:

Lyxig kryddad varm choklad

onsdag 25 november 2015

Vegomässan 2015 - vi ses väl där?

Lördagen 12 december är det äntligen dags för Vegomässan att hållas i Stockholm igen, för första gången på tre och ett halvt år! Den första hölls redan 2007, jag var där och har sedan besökt samtliga vegomässor i Stockholm. Den här gången kommer det bli den klart största mässan! Den hålls i Solnahallen och över 4000 personer har redan tackat ja till facebook-eventet! Jag rekommenderar att ni köper förköpsbiljett.


Jag kommer vara på mässan hela dagen som utställare för Sveriges största veganska restaurangguide Veganistan som jag är redaktör för, så kom gärna fram och säg hej!
Det kommer även finnas över 60 andra utställare (allt från matproducenter och kosmetikaföretag till djurrättsorganisationer, djurhem och mattidningar), och en mängd intressanta föreläsningar kommer hållas. Givetvis kommer det säljas massvis med fika och mat, och många utställare har smakprover på sina produkter.

All info om mässan finns på dess webbsajt samt på fb-eventet. 



fredag 9 oktober 2015

Chokladbanankaka med hallon och sesam

Igår bakade jag återigen min fantastiska banankaka, och som så många gånger förut blev det en ny version, denna gång så förändrad att det blir ett nytt recept! Jag gjorde nämligen om den till en chokladkaka, som tack vare bananerna blir kompakt och oerhört saftig, och som är fylld av kontraster mellan syrliga hallon, bitter choklad och knapriga nötter.
Jag bakar kakan i en vanlig limpform på 1½ liter, vilket gör det lätt att skära den i skivor. Den passar utmärkt att äta på egen hand men givetvis går det även fint att servera glass eller vispad grädde till.
Om frysta hallon används behöver de inte tinas.


5½ dl vetemjöl
0,7 dl kakao
3 tsk bakpulver
0,75 dl strösocker
0,25 dl farinsocker
En nypa salt
2 msk sesamfrön
2 msk kokosflingor
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
4 små eller 2½ större mogna bananer 
1 dl neutral olja
Ca 3 dl sojamjölk eller vatten
60 g mörk choklad 
0,7 dl valnötter och/eller hasselnötter
1½ dl färska eller frysta hallon

Värm ugnen till 200 grader.
Sikta mjöl och kakao ned i en bunke. Tillsätt bakpulver, socker, salt, sesamfrön, kokos och kardemumma och blanda väl. Mosa bananerna tillsammans med en skvätt vatten i en skål tills det blir slätt, och blanda med olja och mjölk/vatten. Häll ned detta i mjölblandningen och rör ihop till en smet. Grovhacka choklad och nötter och vänd ned dessa samt hallon i smeten. Häll upp i limpformen och grädda i ca 30-35 minuter. Låt kakan svalna innan servering.

onsdag 23 september 2015

Kryddrostade morötter

Detta är en perfekt rätt på en buffé eller som en komponent i en större rätt. Ugnsrostning förstärker morötternas sötma, och kombineras de med kryddor blir det fina smakkontraster i varje tugga. Jag föredrar att låta morötterna bli hyfsat mjuka, vilket tar omkring en halvtimme. De ska absolut inte bli för mjuka utan fortfarande ha spänst och tuggmotstånd.


Morötter
Färsk ingefära
Spiskumminfrön
Korianderfrön
Chiliflingor
Salt
Olivolja 
Nypressad citronjuice


Värm ugnen till 200 grader.
Klyv morötterna på längden, flera gånger om de är stora, skär dem i ca 3 cm stora bitar och lägg dem i en stor ugnsform eller i en långpanna med bakplåtspapper. Riv ingefäran. Mortla alla kryddorna, i omgångar om det behövs. Blanda alla kryddor, ingefära och olja i en liten skål. Häll blandningen över morötterna och vänd runt så att alla bitar blir smaksatta. Rosta i ugnen i ca 25 minuter, och vänd runt morötterna några gånger under tiden så att inte kryddorna blir brända. Ta ut formen, blanda ned citronjuicen och rosta 5-10 minuter till.

måndag 24 augusti 2015

Grillad paprikacreme med örter och bönor

Häromdagen grillade vi en massa grönsaker och det blev några paprikor över. Till lunchen dagen därpå använde jag dem när jag spontant svängde ihop den här läckra, tjocka cremen som tillbehör till biffar och potatis. Det går givetvis även bra att rosta paprikor i ugnen. Ta rejält med örter! Basilika är viktigast, men jag använde även salvia, citrontimjan och rosmarin.

Röda, gula och/eller orangea paprikor
Cannelinibönor
Färska örter
Olivolja
Salt
Ev nypressad citronjuice

Skär paprikorna i stora bitar och pensla dem med olja. Rosta dem i ugnen eller slå i dem i metallfolie och grilla dem. Låt dem svalna och ta bort de svarta bitarna av skalet. Skär paprikorna i mindre bitar, lägg dem och bönorna i en skål och mixa till en puré med en stavmixer. Strimla örterna och tillsätt dem, och mixa igen. Tillsätt olja tills önskad konsistens uppnås och smaka av med salt och eventuellt citron.

måndag 22 juni 2015

Färsk tomatsås med rabarber och persilja

Rabarber används för det mesta i desserter men faktum är att den är fantastiskt god även i maträtter. Här används den för att ge syrlighet åt den här superenkla tomatsåsen, som passar perfekt till pasta.
Använd så mogna och smakrika tomater som möjligt eftersom de är huvudingrediensen. Ju bättre tomater desto godare sås, helt enkelt.
Proportionerna är helt upp till er, men till en stor portion använde jag fyra medelstora tomater, en selleristjälk och en ganska stor rabarberstjälk.


Olivolja
Stjälkselleri
Tomater, gärna plommontomater eller andra medelstora sorter
Salt
Rabarber
Persilja


Värm en ganska rejäl skvätt olivolja i en kastrull på medelsvag värme. Skiva sellerin tunt och stek den ett par minuter. Skär tomaterna i stora bitar, lägg dem i kastrullen, salta och låt puttra under lock en bra stund, gärna minst 30 minuter, tills tomaterna släppt ifrån sig mycket saft och börjat mjukna. Skiva rabarbern (klyv den först på längden om stjälken är tjock), strimla persiljebladen och tunna stjälkar. Rör ned rabarber och persilja i såsen och låt puttra 10-15 minuter till. Servera genast.

onsdag 15 april 2015

Vegologi på Uppsala vegofest

Nu i helgen, 18-19 april, är det premiär för Uppsala vegofest! Det kommer bli en stor mässa med massvis med utställare, föreläsningar, liveartister, buffé, café, och inte minst tusentals besökare, och Vegologi kommer vara en av utställarna! Givetvis kommer det gå att köpa vår bok Glass åt alla! där, och jag kommer ha med mig några hundra flyers. Mässan pågår mellan 11-17 på lördag och 11-16 på söndag, och inträdet är ynka 20 kronor.
Hoppas vi ses där!

onsdag 1 april 2015

Sjuårsjubileum och säsongtips

Idag fyller Vegologi sju år!!
Jag har ju ett digert arkiv med omkring 400 egenkomponerade recept, och fastän receptregistret i högerspalten är oerhört utförligt och samlar samtliga recept i en mängd kategorier vill jag underlätta ytterligare för er att upptäcka mina äldre recept. För att fira jubileet inför jag därför en ny sektion som jag kallar "favoritrecept i säsong". Där tipsar jag om några av mina recept från just den tiden på året, och givetvis kommer tipsen uppdateras allteftersom året går. Sektionen återfinns i högerspalten, precis nedanför facebook-rutan.

De allra första tipsen återspeglar min kärlek till en av årets första primörer, maskrosblad, och är:

blomkålspuré med hasselnötter och dill
maskrospasta med selleri och färsk vitlök
sesammarinerad maskrossallad

torsdag 26 mars 2015

Vi ses väl på Vegoforum?





På lördag 28/3 är det dags för årets första stora vegoevenemang i Stockholm, Vegoforum! Jag kommer vara där som utställare för Sveriges största veganska restaurang- och butiksguide Veganistan som jag och några kollegor driver. En mängd andra företag och organisationer ställer också ut, det serveras vegansk mat och fika, och inte minst hålls det ett antal föreläsningar, debatt, panelsamtal etc. Hela programmet och utställarlistan finns på webbsidan.


Jag hoppas vi ses där!



lördag 14 mars 2015

Krämig broccolipaj med tofu, valnötter och örter

Med ett överflöd av både broccoli och tofu i kylskåpet var det en självklarhet att kombinera de två, och valet föll på att göra en paj. Idag 14 mars är pi day men det hade jag faktiskt inte en tanke på när jag gjorde pajen utan insåg det i efterhand. En fin slump, helt enkelt.
Pajbottnen innehåller potatis vilket är ett utmärkt bindemedel i pajdeg, och är precis som nästan alla mina potatisrätter smaksatt med kumminfrön. Fyllningen är mixad och blir väldigt lös men stelnar under gräddningen och när pajen är klar har fyllningen ungefär samma konsistens som cheesecake!
Jag bakar pajen i en springform med 28 cm diameter.


Pajdeg:
1½ dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl majsmjöl
En nypa salt
½ msk kumminfrön
1 stor kokt mjölig potatis
½ dl neutral olja
½-3/4 dl kallt vatten

Fyllning:
1 dl valnötter
600g färsk broccoli
350-400 g silkestofu eller fast tofu
Färsk timjan, salvia och/eller oregano
Nypressad citronjuice
Ev sumak
Salt
Svartpeppar
Olivolja

Värm ugnen till 180 grader. Lägg valnötterna i en ugnssäker form och rosta dem ca 7 minuter. Låt nötterna svalna på ett fat och hacka dem sedan grovt.
Blanda mjöler, salt och kummin i en bunke. Skala och mosa potatisen med en gaffel och rör ned moset i bunken. Tillsätt olja och tillräckligt med vatten för att med händerna kunna blanda det till en deg. Olja in formens botten och sidor och tryck ut degen på bottnen och 2-3 cm upp längs sidorna. Förgrädda pajskalet ca 12 minuter.
Gör fyllningen under tiden. Skär broccolin i bitar, ångkoka till den är al dente och låt rinna av. Lägg tofu och broccoli i en matberedare eller blender och mixa tills det är krämigt. Tillsätt grovskurna örter, citron, sumak om du vill ha mer syra, salt, peppar och olja, och mixa hastigt. Vänd ned nötterna i blandningen, häll ut den i pajskalet och jämna till ytan. Grädda i 45-50 minuter.
Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin