måndag 18 november 2013

Grönkålspesto med valnötter och korianderfrönPesto är för mig ett koncept som innehåller gröna blad av något slag (eller annat grönt), nötter eller frön, vitlök och olja. Utöver dessa komponenter kan kryddor eller frukter ingå som smaksättare. Tidigare har jag gjort pesto på bland annat maskrosblad, rödbets- och morotsblast, purjolök och ärtor. Självfallet är grönkål utmärkt i pesto, precis som i så mycket annat. Här får den sällskap av valnötter, apelsin och korianderfrön.
Färsk grönkål kan vara ganska jobbig för en blender att hantera så jag rekommenderar verkligen att använda en matberedare, i synnerhet om du gör en stor sats pesto.

På bilden serverades peston med pasta och knaperstekt, tärnad tofu.

Valnötter
Färsk grönkål
Korianderfrön
Vitlök
Apelsinzest och nypressad juice
Olivolja
Salt

Värm ugnen till 180 grader. Lägg valnötterna i en form och rosta dem i ca 7 minuter. Låt dem svalna. Skär grönkålen i bitar. Lägg en del av grönkålen, nötter, korianderfrön, vitlök och lite apelsinzest (du behöver knappast använda hela apelsinen om du inte gör en väldigt stor mängd pesto) i en matberedare och kör tills det blir en tjock sås. Den behöver inte vara helt slät utan det får gärna vara småbitar av kål och nötter kvar. Tillsätt resterande grönkål i omgångar. Tillsätt sedan lite apelsinjuice, olivolja och salt och mixa kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin