Den här rätten ser ut ungefär som en indisk dal, som görs på röda linser, men här kommer färgen istället från sötpotatis. Såsen får dessutom gott om smaker från tomat, äpple, kokos och kryddor.
Servera till ris eller nudlar, eller gör såsen ganska tjock och använd den som dipsås.
Ca 3 portioner:
Neutral olja
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Färsk röd chili efter smak
Färsk ingefära
Korianderfrön
1 stor orange sötpotatis
2 färska plommontomater
1 stort eller 2 små äpplen av söt sort
Kokosflingor
Kokosmjölk
Mald kanel
Salt
Värm oljan i en kastrull och låt finhackad gul lök mjukna i den under lock i ca 10 minuter. Mortla vitlök, chili och ingefära tillsammans så det blir en puré. Tillsätt den samt separat mortlade korianderfrön till löken och stek en minut. Skala och tärna sötpotatisen och tärna tomaterna, och lägg dem i kastrullen. Låt puttra ett par minuter och häll sedan i en skvätt vatten. Låt puttra under lock i 10-15 minuter så att sötpotatisen mjuknar. Tillsätt tärnat äpple samt kokosflingor och låt puttra 5-10 minuter till så att allt är riktigt mjukt. Ta kastrullen från plattan och mixa såsen slät med stavmixer. Späd med kokosmjölk till önskad tjocklek, krydda med kanel och salt och låt såsen koka samman några minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar