Exempelvis finns det ju en uppsjö böcker om att starta och driva eget företag, har ni några rekommendationer?
Kontakta mig via mail:
vegologi @ gmail . com (ta bort mellanslagen)!
Vi
vet ju alla att det veganska utbudet på de allra flesta restauranger
och caféer är minimalt eller inte ens existerar alls. Det vill jag
ändra på! Jag driver bloggen Vegologi sedan fyra år tillbaka och
älskar att komponera nya maträtter. Min affärsidé är
huvudsakligen att som konsult hjälpa caféer och restauranger att
utveckla sina befintliga rätter, t ex modifiera dem så att de blir
veganska (det kan ju ibland handla om små detaljer som att byta en
animalisk buljong mot en vegansk), utbilda dem i vad vegansk kost
innebär samt att komponera nya rätter och hela menyer åt dem.
Personalen har sällan tid att skapa helt nya rätter, särskilt som
de ofta heller inte har så stor kunskap om ett specifikt område som
veganism, så det kan behövas någon utifrån som gör det åt dem.
Verksamheten skulle även kunna innefatta kurser, catering
etc, samt att skriva artiklar, recept och annat för tidningar, websidor och annan media.
Vad tror ni om detta?
Att det behövs är väl tveklöst, men frågan är ju om ställena är beredda att betala för sådana tjänster. Det skulle såklart betonas att ett utökat veganskt utbud innebär en konkurrensfördel. Finns det statistik på hur många som är veganer i Stockholm respektive hela landet, någon som vet?
Berätta
gärna för mig vad ni själva skulle vilja se mer av på
restauranger och caféer! Några särskilda råvaror eller typer av
rätter? Några specifika geografiska kök som ni vill se veganiserade? Är det
extra viktigt för er om råvarona är ekologiska? Berätta allt som
kan hjälpa mig att skapa ett så bra matutbud som möjligt.
Det
är såklart omöjligt för mig att hålla koll på hela det
existerande utbudet, men jag tar mer än gärna emot tips på
restauranger och caféer som ni tycker är i särskilt stort behov av
sådan hjälp. Ni kan som gäster självfallet gärna tipsa
personalen om mitt företag, som självfallet också kommer heta
Vegologi.
Om restaurang- eller
caféägare läser detta, hör gärna av er och berätta vad ni
tycker! Skulle ni vara intresserade av sådana tjänster? Har ni
eller har ni inte veganska rätter på menyn, och finns det någon
avsiktlig tanke bakom det?
Rabatterade
introduktionspriser kan säkert bli aktuellt!
Jag är bosatt i
Stockholm och här finns det förstås ett otal potentiella kunder,
men jag är absolut inte främmande för att ta uppdrag även på
andra orter.
Som sagt, strålande idé och du bor ju helt klart i rätt stad! Jag har själv fått hur-ska-vi-ta-fram-veganska-alternativ-frågan av den ristorangen vi åt på när ni var i Uppsala. Jag tror helt klart på att kontakta lämpliga kunder och presentera dina tjänster. Vad kul!
SvaraRaderaHärligt! Ja, även Uppsala har ju ett sorgligt litet veganskt utbud har jag hört från många håll, och det ligger ju nära, så jag kan definitivt jobba även där.
RaderaExempel på tjänst tänker jag mig kan vara: se över utbudet, vilka veganska alternativ finns i dagsläget? Vilka enkla förändringar skulle kunna göras för att några av övriga delar av utbudet kan göras veganska. Ta fram nya veganska alternativ.
SvaraRaderaExakt, jag tänker mig att det första jag kommer göra hos en kund är att diskutera ställets hela tankesätt kring sina rätter och att gå igenom hela det befintliga utbudet och se om något lätt kan ändras. Därpå kan jag komponera nya rätter om det behövs.
RaderaDu skulle ju också kunna hjälpa konferenser, hotell och cateringfirmor.
RaderaMycket bra förslag, Anna! Det lär ju definitivt finnas deltagare som är veganer vid många konferenser och andra stora tillställningar.
RaderaJag har tänkt bli samma sak själv, men jag kan ju inte laga mat, så jag applåderar att du gör detta! Antar att du har koll på Jenny Luks på Pinto Media, som jobbar i Göteborg? Det är definitivt ett framtidsjobb och ett otroligt viktigt jobb. Jag blir överentusiastisk, men jag tror att du med din kunskap och pedagogiska metod passar perfekt för jobbet. Jag har tyvärr inga tips just nu, men jag vill bara peppa dig till detta, för det är nog enormt efterlängtat i Stockholm. Sedan kan du ta dig an Östersund. :) Lycka till!
SvaraRaderaJadå, jag känner till Jenny och kommer kontakta henne. Hon har ju till stor del andra uppdrag än vad jag kommer ta men hon kan säkert bidra med en hel del tips ändå.
RaderaDet är verkligen efterlängtat här, inte minst av mig själv!
Östersund skulle säkert också behöva det, eller så flyttar du ner hit? ;)
Tack för entusiasmen! <3
Don't quit your day job. Större restauranger är inte intresserade av dina tjänster, och mindre restauranger har inte den budget som krävs för att ta in en "vegankonsult". Tänk på att det är tidskrävande att driva ett företag - det räcker inte med att åka runt och göra sådant en tycker om, en måste våga ta betalt, se till att få betalt, bokföra, deklarera, etc. (Har du erfarenhet från t ex att vara kassör i en ideell förening blir det lättare.)
SvaraRaderaVisst är jag fullt medveten om att företagande kräver mycket tid och innebär mycket jobb utöver att utföra själva tjänsten för kunderna. Men den tiden kommer jag vara beredd att lägga på det.
RaderaJag är arbetslös i nuläget och kommer alltså inte gå miste om ett fast jobb för att jag startar eget.
Jag har själv jobbat på restaurang och vet att ekonomin ofta är knapp. Inte minst därför vore det klokt att utvidga sin kundkrets till att även inkludera veganer, allergiker och andra som äter veganskt. Jag är dessutom säker på att även många "större" restauranger skulle ha behov av att lära sig mer om vegansk kost, att de är stora innebär inte på något sätt att de automatiskt har den kompetensen, och även de vill rimligtvis utöka kundkretsen. Det skulle även vara ett sätt att profilera sig i konkurrensen som råder.
Heja, heja! Nog finns det pengar även inom restaurangbranschen, en kompis till mig som är kallskänka var på en utbildning om Raw Food under en hel helg som hennes jobb betalade för. De serverar annars klassisk svensk mat, ganska långt ifrån Raw Food, men ville vidga sina vyer lite :-)
SvaraRaderaJa, visst finns det, kanske inte varenda restaurang skulle ha råd att göra så, men en hel del har det säkerligen. Det där är ju ett utmärkt exempel på det jag vill syssla med, att restauranger ska våga röra sig utanför sina ramar och lära sig om mat de inte serverat tidigare. Och det är ju där jag kommer in i bilden!
RaderaSaxat från wikipedia: "2009 gjorde Demoskop en undersökning på uppdrag av djurrättsorganisationen Djurens rätt bland svenskar från 15 år och uppåt de kom fram till att det fanns ungefär 300 000 vegetarianer (3,5 % av befolkningen) och 150 000 veganer (1,6 % av befolkningen) i Sverige, de kom också fram till att 40 % av befolkningen skulle kunna tänka sig att bli vegetarianer.[11] I samma undersökning säger sig 15 % av de mellan 15 och 24 år vara vegetarianer eller veganer."
SvaraRaderaOch finns det en endaste vegan i ett sällskap brukar det påverka var det äts någonstans..
Tackar!
RaderaJa, några av de siffrorna känner jag igen. Det där med 15% bland ungdomar visste jag dock inte, det är utmärkt! Jag skulle dessutom tro att andelarna veganer och vegetarianer är större i Stockholm än riksgenomsnittet.
Precis, ofta väljer ett helt sällskap matställe utifrån var det finns veganskt, och det gör ju att antalet potentiella gäster ökar kraftigt om ett ställe inför veganska rätter på menyn!
Vilken toppenidé! Jag tror bristen på bra vegeratisk och vegansk mat många gånger beror på dålig kunskap hos kockarna. Det är säkert många som skulle vilja ha hjälp och input för gröna rätter och menyer.
SvaraRaderaLycka till!!!