tisdag 27 december 2016

Grönkålsjulen 2016

Som regelbundna läsare vet har jag propagerat för att äta grönkål ända sedan jag startade Vegologi 2008, och har publicerat över 40 grönkålsrecept. Efterfrågan på dessa, och uppenbarligen även i butikerna, har verkligen exploderat de senaste åren, något som även bekräftades i ett SVT-reportage för några dagar sedan:

"De senaste åren har både skörden och försäljningen av grönkål ökat i Sverige. Kålen säljs idag året om och de första plantorna kan skördas redan efter midsommar om klimatet tillåter.
– Det är tusentals procent som det har ökat. Numera har grönkål blivit en året runt- produkt, säger Peter Tadic från producentorganisationen Grönsaksmästarna, som sköter försäljning och förpackning åt många grönkålsodlare i Skåne.
För två år sedan skördades 600 ton grönkål i Sverige enligt Jordbruksverket. Det var också då som försäljningen och odlingen tog fart enligt Peter Tadic."

Det är uppenbart att inte minst ni Vegologi-läsare har fastnat för det gröna guldet. Under de senaste veckorna, och särskilt precis före och under julen, har säkert bort 70% av de recept som ni läst på Vegologi varit just grönkålsrecept! Flera sallader och andra rätter har givetvis varit populära, men de två i särklass mest lästa recepten är min lök- och grönkålspaj och framför allt min superkrämiga potatis- och grönkålsgratäng. Dessa passar givetvis lika bra även till nyår! Gratängen lagar jag förresten själv till middag ikväll, och jag kan rekommendera att använda svartkål om ni får tag på det. Då bli den ännu godare!


Jag tillbringade julafton tillsammans med ett gäng vänner. Vi hade knytis och totalt serverades närmare 40 maträtter och ett tiotal sorters hemgjort godis och bakverk, alltihop veganskt! Oerhört gott!
I vanliga fall står jag inte ut en sekund med julmusik, men en av mina vänner spelade upp denna låt som till och med jag gillar. Vore väl märkligt annars, med tanke på texten...





torsdag 15 december 2016

Clementinsallad med pistage och spenat

Som jag skrev i förra receptet häromdagen använder jag gärna clementiner i sallader, och den här ljuvliga lilla skapelsen är ett exempel på det. Olika smaker och texturer möts i en skenbart enkel sallad, men de är inte bara de tre titelingredienserna som sätter smak. Jag använde en riktigt god, relativt mild olivolja och det är dessutom viktigt att välja en högkvalitativ vinäger. Det är en sån detalj som kan lyfta en rätt rejält, och så är verkligen fallet här. Jag gjorde ingen vinägrett utan droppade istället oljan och vinägern över salladen så att smakerna blir mer framträdande, och här använde jag en vitvinsvinäger från brittiska tillverkaren Aspall som har en helt fantastisk, ganska mild syra. Definitivt en av mina favoritvinägrar!


Naturella pistagenötter
Clementiner
Babyspenat
Olivolja
Vitvinsvinäger
Salt


Rosta nötterna lätt i en torr stekpanna på medelvärme. Skala clementinerna, ta bort de vita hinnorna och dela frukterna i klyftor. Lägg upp spenaten på ett fat, lägg clementinklyftorna ovanpå och strö på nötterna. Droppa lite olja och vinäger över och avsluta med en aning nymalt salt.

lördag 10 december 2016

Clementiner med olivolja och sesamfrön

Jag är råvarunörd, och skulle jag välja en enda årstid jag föredrar skulle det bli sommaren, med alla dess grönsaker och frukter. Men det finns fördelar med vintern också, som att en del citrusfrukter är i säsong nu. En av mina favoriter är clementin, som jag äter nästan dagligen under vintern, både i sallader, till frukostgröten, eller så här.
Den här lilla rätten är utmärkt som kvällsfika eller mellanmål. Det är viktigt att använda en så god och smakrik olivolja som möjligt, här gör kvalitet verkligen skillnad. Den som vill sätta ytterligare smak på rätten kan med fördel smula några naturella grönkålschips över den.


Clementiner
Sesamfrön
Olivolja av hög kvalitet, gärna en fruktig sort
Nymald svartpeppar
Ev grönkålschips


Skala clementinerna och ta bort de vita hinnorna. Dela frukterna i klyftor och skär de eventuellt på mitten om de är stora. Rosta sesamfröna i en torr kastrull på medelvärme tills de får färg. Blanda frukt och frön i en skål, droppa på lite olja och mal en aning peppar över. Smula ned grönkålschipsen.

torsdag 1 december 2016

Pepparkaksgröt med citrus

Det här är så löjligt enkelt att det knappt kan kallas recept, men inte desto mindre är det riktigt gott!
Under vintern har jag alltid några askar köpta pepparkakor hemma, och de duger till mer än att bara äta som de är. Jag använder dem gärna för att smaksätta frukostgröten! När den är färdigkokt rör jag ner rivet apelsinskal eller toppar med clementinklyftor eller tärnade apelsinklyftor.


1 portion:

1½-1 3/4 dl havregryn
Ca 4 dl vatten
En nypa salt
Malen ingefära och/eller kanel
4-6 pepparkakor
Citrus


Blanda havregryn, vatten, salt och kryddor i en kastrull. Koka upp, sänk till låg värme och rör ned krossade pepparkakor. De kommer i det närmaste lösas upp under tillagningen och smaksätta hela gröten. Koka tills gröten tjocknat, ca 3 minuter. Tillsätt valfri citrus och servera.
Dela med dig på Facebook

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin